Cauta

INS: traim pe datorie

Pai daca am bifat cu surle si trambite cresterea economiei, Romania, nu-i asa, a devenit un „tigru” est european, atunci de ce nu o simtim unde trebuie, adica in buzunare ? Ba, mai rau, se cam simte cum creste rata saraciei si a impovararii financiare.

Tot mai multi romani se imprumuta pentru a si duce traiul zilnic

Care-i folosul boom-ului economic, de vreme ce jumatate din romani fac fata cu greu cheltuielilor curente si tot mai multi trebuie sa se imprumute pentru a le acoperi ? „Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2017, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%)”,  arata studiul „Conditiile de viata ale populatiei din Romania“, publicat pe site-ul Institutului National de Statistica. Doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta „cu dificultate” sau „cu mare dificultate” cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara „o oarecare dificultate” in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Gospodariile de someri (categorie de persoane active) se regasesc in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 62,7% – proportie mai mare fatǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restantelor este, de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor cu doi adulti ṣi 3 sau mai multi copii in intretinere (42,9%) sau, respectiv, in cazul gospodariilor cu un parinte singur cu cel putin un copil (42,5%). Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (45,8%), precum si gospodariile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii in intreṭinere (56,9%). De asemenea, se regasesc in acesta situatie 66,4% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer si 53,6% dintre cele conduse de un agricultor. Per total, trei din 5 gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

Ultimele stiri

  • FCSB, campioană în Liga 1. Urmează balaurul Europa!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • America, prima victimă a tranziției energetice?
  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Frisoane la vârful UE. Ordin de cenzură totală pentru platformele online
  • Exit mobile version