Cauta

Dupa puscariasi, Pruna isi pune in cap si datornicii bancari

Zecile de mii de romanii care asteapta cu sufletul la gura sa scape de plata ratelor majorate de cresterea francului elvetian au fost obligati sa-si puna speranta-n cui inca o saptamana. Motivul: scandalul starnit ieri in jurul motiunii simple anti-Pruna a lasat plenul Camerei Deputatilor fara cvorum.

Impinsi de la spate de apropierea alegerilor, parlamentarii au decis sa dea satisfactie datornicilor in franci elevetieni adoptand o lege care obliga bancile sa converteasca in lei, la cursul istoric, creditele luate in aceasta moneda. Toate au fost bune si frumoase pana la votul final, cand deputatii s-au trezit ca nu mai au cvorumul necesar. Si asta nu din cauza chiulangitei cronice de care sufera alesii neamului, ci ca urmare a scandalului iscat intre liberali si pesedisti pe tema motiunii simple depuse de social-democrati contra ministrului Justitiei, Raluca Pruna, scandal soldat cu retragerea din plen a deputatilor PNL. Odata plecati penelistii, lipsa cvorumului a dus la suspendarea sedintei de plen, implicit a sedintei de vot final. Ca urmare, datornicii bancilor trebuie sa mai suporte inca o saptamana calvarul asteptarii.

Pentru datornici in franci muma, pentru cei in euro ciuma

Pana sa se incaiere pe motiune, deputatii au apucat sa voteze pe articole proiectul, ocazie cu care au eliminat conditia referitoare la existenta unui grad de indatorare de minimum 50% pentru datornicii care pot cere sa le fie convertit creditul in lei. Ceea ce inseamna ca de lege vor beneficia toate persoanele care au au credite in franci elvetieni, nu numai acelea care platesc rate mai mari decat jumatate din veniturile lor. In schimb, in lege a fost pastrata cea de-a doua conditie criticata de datornici, respectiv aceea care limiteaza creditele pentru care poate fi solicitata conversia la maximum 250.000 de franci. Rezultatul: conform legii care mai are nevoie doar de un vot final, clientii bancari care au luat credite mai mici de 250.000 de franci elvetieni vor avea creditele convertite automat in lei in termen de 30 de zile de la data publicarii textului in Monitorul Oficial. Cei care au imprumutat mai mult de 250.000 de franci vor trebui insa sa dea in continuare bancile in judecata si sa spere la mila magistratilor. O alta veste buna este ca legea se va aplica inclusiv debitorilor care au fost deja executati silit, ceea ce inseamna ca acestia vor putea cere restituirea unei parti a banilor dati, dupa recalcularea datoriei in instanta. Tras linie si adunat, se poate spune ca posesorilor de credite in franci elvetieni li s-a facut dreptate. In aer raman insa alte zeci de mii de romani care au luat credite in euro si sunt stransi cu usa de banci, dar despre ei rar se sufla cate o vorba.

Ultimele stiri

  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • America, prima victimă a tranziției energetice?
  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Frisoane la vârful UE. Ordin de cenzură totală pentru platformele online
  • Exit mobile version