Cauta

Dragnea, repetitiv si fara fond

Va mai amintiti scena din Braveheart, cu William Wallace in fata micii ostiri scotiene, inainte de batalia de la Stirling? Calare pe cal, si-a tinut discursul mobilizator pret de cateva minute, facandu-i pe scotienii care voiau sa plece sa inteleaga de ce lupta. Cu un curaj nebun, scotienii au zdrobit armata lui Eduard Picioare Lungi, incomparabil mai bine dotata, nu inainte de a-si ridica kilturile si a le arata englezilor fundurile dezgolite. Si asta, nu neaparat ca sa-i oblige sa lupte.

Liderul <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagpsd title=PSD data wpil keyword link=linked>PSD<a> pune pieptul la mitraliera ca Aleksandr Matrosov Si

Secventele cu William Wallace mi-au trecut prin fata ochilor pret de cateva secunde, in timp ce Dragnea vorbea la Consiliul National. Am asemuit personajele. Furat de imagini, imi imaginam ca dupa cateva minute PSD va declansa atacul. Unul nimicitor, unul devastator, in urma caruia statul paralel va fugi peste dealuri, cu toate armatele lui mai bine inzestrate.

Iohannis nu se agita prea tare e la fel de sfidator ca si pana acum

Ce mi-e una, ce mi-e alta

Nu a fugit nimeni. Si nici PSD nu a declansat vreun atac. Dupa un discurs ce mi se pare ca a sarit de o ora si jumatate, bravele trupe pesediste erau deja plictisite. Cred ca de vina sunt eu, pentru ca mi-a zburat mintea si am visat la lucruri frumoase. Apoi, mi-am dat seama ca nici nu ai cum sa mobilizezi suflarea socialista a tarii daca nu ai ce sa ii spui. Dragnea a uitat sa vina cu ceva nou, cu ceva palpabil, vizibil. A reluat aceleasi teme, dar altfel cosmetizate. Luati discursul de la alegerea lui ca lider al PSD si veti descoperi aceleasi lucruri prezentate acum ca si cum ar fi noi. Luati si discursul de la lansarea Programului de guvernare si nu veti gasi decat deosebiri de forma, de prezentare.

Luati si Programul de guvernare pana in 2020, apoi pe cel al Vioricai Dancila, ce se intinde pe vreo 30-40 de ani. Nu este nicio deosebire intre ele, dar nici fata de discursul lui Liviu Dragnea din Comitetul Executiv. Dupa ce le-ati lecturat pe toate, comparati-le cu discursul liderului PSD de la mitingul din vara, din 9 iunie. La fel, deosebirile sunt doar de forma, nu si de continut.

Nu le-a dat voie gramatica

Mi se pare aberant sa calci pe accelaratia patriotismului vorbind despre autostrazi, despre sute de kilometri care vor fi gata cat ai bate din palme. Viorica Dancila cere ultimativ 100 de kilometri pana la sfarsitul anului, daca nu, slujbasii de la CNAIR se plece acasa. Cred ca pot pleca de pe acum, sunt gata doar trei. Vorba unui amic, panglicile folosite la inaugurare au ajuns mai lungi decat kilometri construiti, iar singura solutie ar fi sa fie mai late. Dragnea s-a sucit in vorbe despre autostrazile care ar trebui construite. De fiecare data numai la modul conditional prezent sau conditional perfect, crezand ca scapa cu asta. Niciodata la prezent, ca sa mai ramana ceva si pentru data viitoare, intr-un alt discurs. Intrebarea este alta, cu mult mai simpla. De ce nu au fost construite pana acum, nu le-a dat voie gramatica limbii romane?

Patriotismul de parada

Apoi, tot la fel de fals mi se pare sa pozezi in ocrotitorul natiunii devenind ingrijorat de alimentele nocive care patrund pe piata romaneasca. Cum e posibil sa nu ne gandim la copiii si batranii care consuma asemenea alimente? Dragnea, noi, consumatorii, ne-am gandit mereu, dar voi, PSD, la ce v-ati gandit in cei 20 de ani de cand produsele astea sunt in rafturi si le-ati lasat acolo? In acelasi registru de revolta patriotarda se inscrie si nemultumirea liderului PSD ca multinationalele isi trimit profitul afara din tara, in loc sa fie impozitat aici, unde firmele isi fac afacerile. Atata ipocrizie, mai rar. Externalizarea profitului nu a inceput ieri, stia si PSD la fel de bine cum stia si opozitia. Si? Vreo lege, ceva? Cat a fost Kovesi in functie, sunt de acord, orice miscare era blocata. Dar au trecut sase luni si nimeni nu a vazut vreun dosar deschis, desi faptele si firmele sunt arhicunoscute. E straniu cum de Dragnea a capatat abia acum curajul sa scoata limba la UE si sa-i faca scandal. Cu ce sa asociem cutezanta lui zdranganitoare de ultim moment? Cu apropiata sosire a lui Adrian Zuckerman, noul ambasador american? N-am stiu ca ambasadorii au treaba si cu asta.

Suspiciuni rezonabile de cioara vopsita

Speachul lui Dragnea nu se putea incheia fara suspendarea lui Iohannis. De data asta, liderul PSD o vrea si o cere. Mie mi se pare jenant. Iohannis putea fi suspendat inca din prima zi de mandat, cand i-a spus lui Tariceanu ca a intrat intr-un meci care nu ii apartine, intrucat el are o disputa cu PSD, pe care il vrea desfiintat. Atunci nu mai era vorba de tradare? Nerecunoasterea votului democratic nu este inalta tradare? Poate n-o fi decat sfidarea intereselor nationale. Permanenta desfidere a Romaniei, incepand cu incalcarea Constitutiei, instigarea la revolta si terminand cu blamarea guvernului si a tarii, nu se numesc tot inalta tradare? De ce a fost nevoie de atata asteptare si joc de glezne? Poate n-or fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii, nu vreau sa ma pronunt, dar exista suspiciuni rezonabile ca liderul PSD a umblat cu cioara vopsita. Iohannis ba trebuia, ba nu trebuia suspendat. Plimbatul natiunii cu acadeaua ma face sa cochetez cu ideea ca Dragnea o fi jucat la doua capete. Mergand pe varianta ca vor incepe cercetarile in urma plangerii penale si se vor demara procedurile de suspendare, povestea se va intinde pana la expirarea mandatului lui Iohannis. Si atunci, pe cine zici tu ca suspenzi, Dragnea? Las-o mai domol, ca n-ai avut nici macar curajul sa-ti ridici kiltul, ca William Wallace, ca sa-i arati dusmanului fundul dezgolit.

Ultimele stiri

  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • Exit mobile version