Cauta

Cine sabotează sistemul energetic național

Ministrul Mediului din Germania finanțează ONG-uri din România care ne închid, rând, pe rând, termocentralele și hidrocentralele, sabotând astfel sistemul energetic național. Şi asta în timp ce nemții își deschid, în continuare, termocentrale care funcționează pe cărbune.

ONG urile finanțate din afară închid producătorii de energie din România

Un clip video cu intervenția liderului Alternativa pentru Demnitatea Națională Gorj la un eveniment organizat de Asociația Bankwach România a devenit viral pe rețelele de socializare. Acesta i-a făcut să recunoască pe cei de la Asociația Bankwach România că sunt finanțați de Ministerul Mediului din Germania, acuzându-i că vor să ne închidă sistemul energetic. ”Ați zis că sunteți înființați în 2012, la București. Sunteți o structură sau o anexă, ca să zic așa, a Bankwatch la nivel european. Finanțați de Ministerul Mediului din Germania. Germania este o țară care în acest moment își prelungește până în 2038 acordul de exploatare a cărbunelui. La noi, la români, fiind mai ghiocei, veniți și ne închideți hidrocentralele pe Jiu, o dată, sub pretextul că o să moară vipera de sete, că pe acolo e drumul viperei, așa am înțeles, după ce am investit 170 de milioane de euro. Adică nu mai putem să dăm 20.000, să-i facem adăpătoare, din cupru, din alamă, cred că le putem pune și din platină, dacă ne chinuim puțin. Eu nu am nimic împotrivă în a ne spune despre poluare și așa mai departe. Însă a vinde prostie nu este OK. Este o faptă gravă, în opinia mea. Urmăriți că v-a judecat, la vremea aceea, același complet de judecată care după patru ani a închis Cariera Roșia, tot în urma unei acțiuni Bankwatch. A retras autorizația de mediu. De ce? Poluează și asta! Ce să mai înțeleg eu atunci, dacă tu, Germania, mai deschizi o centrală, și știm foarte bine, aceasta funcționează între 35 și 45 de ani? În schimb, îți trimit ție, România, ONG-uri finanțate de mine. Veniți și promovați aceste lucruri, le puneți exact cu susul în jos. Nu este normal ce se întâmplă”, a afirmat Nicolae Ivăniși, liderul Alternativei pentru Demnitatea Națională Gorj, la întâlnirea ONG-urilor cu Bankwach.

Închideți voi, că deschidem noi

Anul trecut, Germania a demarat o investiție de 1,5 miliarde de euro pentru noua sa centrală electrică pe bază de cărbune Datteln 4. Cu o capacitate de 1.100 megavați (MW), uzina Datteln 4 este cea mai mare unitate pe huilă din Germania și este programată să fie operațională până la jumătatea anului 2020. Și asta în condițiile în care Germania s-a angajat să elimine treptat centralele electrice pe cărbune cel târziu până în 2038. ”Hidrocentrala de pe Defileul Jiului a fost finalizată în proporție de 92% și, acum trei ani, au apărut cei de la Bankwatch și au dat în judecată autoritățile să stopeze lucrările pe motiv că moare de sete vipera. Investiția de 170 milioane de euro a fost finanțată integral de statul român, bani la care trebuie adăugate alte câteva milioane de euro cheltuite până acum pentru conservarea hidrocentralei. De când este în conservare, Hidrocentrala a fost devalizată și au dispărut multe componente. În 2019 a fost pentru prima oară când am importat foarte multă energie din Ungaria, așa am ajuns. Anul trecut, același ONG Bankwach a dat în judecată pentru ridicarea avizului de mediu a celei mai mari cariere de cărbune din Gorj, Cariera Roșia”, ne-a declarat Nicolae Ivăniși, liderul Alternativei pentru Demnitatea Națională Gorj. Închiderea Carierei Roșia va avea drept consecință reducerea la jumătate a activității Termocentralei Rovinari. Și soarta Complexului Energetic Oltenia pare pecetluită, un complex care s-a aflat anul trecut pe locul doi în topul producătorilor de energie din România. Primul pas în acest sens a fost amenințarea ministrului de Finanțe că va închide complexul. ”Politicienii români s-au dus la Comunitatea Europeană și și-au asumat închiderea Complexului Energetic Oltenia”, declara senatorul PSD Scarlat Iriza.

Vezi intervenția lui Nicolae Ivăniși:
[youtube]VLKy0oyhzbc[/youtube]

Ultimele stiri

  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Exit mobile version