Cauta

Brexit: Ultima tentativa a liderilor UE pentru un compromis

Incepand de ieri si pana astazi liderii europeni vor incerca, in cadrul unui summit crucial la Bruxelles, sa ajunga la un compromis pentru a pastra Marea Britanie in Uniunea Europeana, fara a pune insa in pericol unitatea europeana, deja amenintata de cea mai grava criza migratorie din istorie.

Cei 28 vor incerca sa croiasaca un costum pe masura lui Cameron

”Dupa consultarile mele din ultimele ore, trebuie sa marturisesc ca nu avem garantia ca vom ajunge la un acord”, a dramatizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. ”Avem divergente cu privire la unele puncte politice si sunt perfect constient ca vor fi dificil de surmontat”, a estimat Tusk, care prezideaza summit-ul, informeaza AFP. Pe agenda summit-ului exista doua subiecte majore. Procesul de renegociere a relatiei Marea Britanie-UE si criza migratiei. In privinta pretentiilor Marii Britanii, cum le califica unii politicieni UE, exista urmatoarele puncte: prestatii sociale, libera circulatie, competitivitate, guvernanta economica si suveranitate. Daca vor fi dispusi sa recunoasca ”specificitatea britanica”, partenerii lui David Cameron vor sa evite insa orice ”contagiune” a altor state membre cu concesiile acordate locatarului din 10 Downing Street, cum ar fi posibilitatea de restrangere a ajutoarelor sociale catre rezidentii europeni ce muncesc in Marea Britanie. Masura, considerata ”discriminatorie”, in lumina principiului ”fondator” al UE de libera circulatie, ingrijoreaza tarile Europei Centrale si de Est. Donald Tusk a propus un ”mecanism de salvare”, mai clar o ”frana de urgenta” autorizand Londra sa limiteze temporar alocatiile sociale pentru emigrantii europeni. ”Un costum croit pe masura Regatului Unit”, potrivit unui diplomat european. Cameron are insa sprijinul Angelei Merkel, care a estimat, miercuri, ca numeroasele cereri de reforma a UE reclamate de Londra sunt ”justificate”. Cameron a avertizat, ieri, ca nu va accepta un acord ”care nu va raspunde cerintelor” Regatului Unit. ”Va fi dificil, ma voi bate pentru Marea Britanie”, a declarat premierul britanic, care a promis organizarea unui referendum cu privire la mentinerea sau iesirea tarii din UE, in iunie, in cazul obtinerii unui acord la Bruxelles.

Pozitia Romaniei

La summit-ul de la Bruxelles participa si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Romania este in favoarea ”identificarii unei formule adecvate care sa raspunda asteptarilor britanice si sa permita mentinerea Regatului Unit in Uniunea Europeana. In acelasi timp, tara noastra va sustine ca solutia identificata sa fie in deplina concordanta cu prevederile Tratatelor Uniunii, cu principiile si valorile fundamentale ale Uniunii Europene si sa respecte pe deplin legislatia europeana”, arata Presedintia. Iohannis a declarat insa ca nu va accepta ca libera circulatie sa fie pusa sub semnul intrebarii si nicio discriminare a cetatenilor romani care vin in Marea Britanie. La Bruxelles, cei 28 vor evalua si masurile deja agreate in domeniul gestionarii migratiei. Principalele puncte pe agenda discutiilor sunt protectia frontierelor externe ale UE,  consolidarea cooperarii cu alte state, in special cu Turcia, pentru stavilirea fluxului migratoriu (implementarea planului de actiune UE-Turcia in privinta migratiei), monitorizarea rutei migratorii din vestul Balcanilor si politica de retur a emigrantilor. Vor fi luate in discutie si masuri pentru asistenta umanitara acordata refugiatilor sirieni sau din alte state din zona.

Ultimele stiri

  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • America, prima victimă a tranziției energetice?
  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Exit mobile version