Cauta

“Zilele Sinaiei”, o rusine!

Sambata, la pranz, eram prin Sinaia. Despre Peles nu povestesc, ca nu-i nimic nou de spus. Regele Carol I l-a chemat pe Klimt sa picteze plafonul Salii de Teatru, si ma mai apuc eu sa descriu primul castel electrificat din Europa?

Suveranul l-a descoperit pe Klimt (marele pictor avea 21 de ani) inaintea vienezilor! In nici 60 de ani, Regii ne-au facut o tara. N-aveam sosele, cale ferata, poduri, dar aveam turci. Ne-au scapat de ei, au realizat Unirea, iar in 1925 eram printre natiunile civilizate ale Europei. Chiar si cand s-au romanizat, ne-au fost superiori. Pana si la golaneala ne-au dat lectii. Carol al II-lea ii curata rau la poker pe afaceristii vremii, in partide aranjate, vrand parca sa transmita „marlanilor, asa se face o spaga de milioane, fara sa te poata acuza nimeni de nimic!”.

Am plecat nervos de la Peles, dar mi-am revenit repede, chiar m-a umflat rasul cand am ajuns in centru. Se sarbatoreau zilele Sinaiei. Ce copertine rosii de plastic, ce spectacol obscen de carnaraie sugerand opulenta, ce fum de gratare, ce taranie, de ziceai ca nu esti in cel mai aristroctratic oras al Romaniei, ci in Oltenita comunistozaurului Iliescu Ion! Lipseau doar liderii republicani – copilotul Ponta, acest „Che Guevara de birou”, cum l-a poreclit un editorialist de la „Dilema Veche”, si viteazul nostru presedinte. Pai ce, se compara inaintasii Regelui Mihai cu persoanele intrate in familia Basescu? Nea Traian a botezat plodul lui Luta (de la Pauluta) Lambrino si al aventurierei Lia (nu spun mai mult), iar fratele lui l-a nasit pe Bercea Mondial. Sa traiti, sa ne conduceti!

 

Ultimele stiri

  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Exit mobile version