Cauta

Ucraina ne sufocă agricultura. UE umblă la o rezervă de criză

Fermierii din România, Bulgaria și Polonia sunt afectați de afluxul de cereale din Ucraina după ridicarea taxelor vamale decisă de Uniunea Europeană în urma invadării țării de către Rusia.

Comisia Europeană a anunțat că îi va sprijini pe acești fermieri, cu o „rezervă de criză” în valoare de 56,3 milioane de euro, finanțată de Politica Agricolă Comună(PAC).  Măsura are drept scop „compensarea pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre, care ar trebui să o voteze în cadrul unei reuniuni tehnice la 30 martie, potrivit executivului european, care speră să vadă primele plăți până la sfârșitul lunii septembrie.

În mai, UE a suspendat timp de un an taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia țării, și – în sectorul agricol – pentru a-i permite să își exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

Ca urmare, statele vecine ale UE au înregistrat o creștere a sosirilor de porumb, grâu și semințe de floarea-soarelui, destabilizând piețele locale în detrimentul agricultorilor lor , a precizat Wojciechowski.

Polonia şi Bulgaria înregistrează o importantă „ofertă excedentară” care afectează preţurile, în timp ce România, „centrul coridoarelor de solidaritate pentru exportul producției ucrainene către restul lumii”, suferă din cauza presiunii asupra structurilor sale logistice.

Pe de altă parte, Ungaria şi Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelaşi sprijin.

În ceea ce privește măsurile comerciale în favoarea Ucrainei și posibila lor prelungire, „va fi mai ușor să se activeze o clauză de siguranță” pentru a limita anumite importuri în cazul în care acestea „cresc în mod disproporționat”, a adăugat Wojciechowski.

Războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la îngrășăminte și combustibili. Dar ajutorul anunțat luni nu este destinat să compenseze această inflație a costurilor pentru agricultori, pentru care există deja posibilități de acordare a unor ajutoare de stat.

 

Ultimele stiri

  • Capcanele unui dolar puternic
  • Prinţul Paul de România, arestat preventiv! Judecătorii din Malta nu au avut milă de el (VIDEO)
  • Şoferii, uluiţi când au mers, luni, la pompă, ca să alimenteze. Ce preţuri au văzut la benzină şi la motorină
  • Ne facem de râs! Nu avem bani ca să ne trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024. Mişcarea de ultimă oră a Guvernului
  • BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Cine deschide lista
  • 20.500 de euro în China și 42.000 de euro în UE. Bruxelles pierde războiul mașinilor electrice cu Beijingul?
  • Momentul adevărului. Prosumatorii creează dezechilibre uriașe în sistem
  • Nicușor Dan, Paulică Lambrino și frizeria
  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Exit mobile version