Cauta

Regenerabilele scot hidroenergia din piață. Compania de stat, obligată să acopere dezechilibrele

Eolienele și fotovoltaicele blochează vânzarea hidroenergiei către români

Dezechilibrele din ce în ce mai mari din sistemul energetic, create de intermitența producției din regenerabile și de la prosumatori, împing Hidroelectrica în afara pieței. Rămasă singură pe piața de echilibrare, după dispariția cărbunelui, hidroenergia trebuie să presteze serviciile de sistem, ca să acopere golurile de vânt și soare. În plus, Dispeceratul Energetic Național interzice intrarea în sistem a hidroenergiei pentru a permite regenerabilelor să-și vândă producția, acestea din urmă având prioritate, potrivit unei Directive europene.   

În ritmul infernal de apariție a regenerabilelor din eolian și fotovoltaic, anunțat de Guvern, cu finanțare din fonduri europene, energia hidro ieftină nu va mai putea fi vândută pe piață. Și asta pentru că hidroenergia este obligată să acopere dezechilibrele din ce în ce mai mari create în sistem de regenerabile și de prosumatori, ceea ce presupune păstrarea producției în rezervă.

”Hidroelectrica este importantă la echilibrare, pentru că se produc mari dezechilibre de la prosumatori și de la regenerabile. Cărbunele e din ce în ce mai puțin și, dacă nu ar fi Hidroelectrica pentru echilibrare, nu știu ce ar face Dispecerul Energetic Național. Sunt multe regenerabile, la care se adaugă și prosumatorii și dezechilibrele sunt din ce în ce mai mari. Nu contează că plătesc, nu asta este problema, dar trebuie să ai energia fizic ca să echilibrezi. Că plătesc dezechilibrele, că-i penalizezi nu are relevanță, important este să ai energie ca să echilibrezi. Și sunt necesare din ce în ce mai multe cantități de energie de la Hidroelectrica. Penalizarea financiară nu este suficientă pentru dezechilibrele create, trebuie să fie obligați să investească în stocare”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO.

Profitul patronilor din regenerabile, prioritar

Înainte, energie pentru echilibrare mai puteau să dea și producătorii  din cărbune, dacă aveau cazanele calde, că, altfel, pornesc în 24-48 de ore, iar nuclearul nu contribuie, pentru că nu îi permite profilul de producție, ne spun reprezentanții HENRO. Singura care poate acoperi dezechilibrele și care are capabilitatea tehnică rămâne hidroenergia, deoarece capacitatea de producție de la 0 la 100% o atinge în câteva minute.

”Ne tot întrebăm de ce nu produce mai multă energie Hidroelectrica. Păi ar produce mai mult, dar trebuie să acopere dezechilibrele. Și apoi, hidro produce după cum comandă Dispecerul Energetic Național. Solarul și vântul au prioritate, iar hidroenergia este salvatorul sistemului, mai ales că nu mai este cărbunele, pe care te mai bazai la echilibrare. Prioritatea în sistem a regenerabilelor a fost impusă printr-o Directivă europeană, la începuturile regenerabilelor, când se dorea încurajarea lor, și acum așa rămas. Avântul regenerabilelor nu este corelat cu partea tehnică”, ne-a mai precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Ultima redută

Hidroelectrica produce 30% din energia României și orice colaps, orice nesincronizare în procesele de producție sau de mentenanță, de investiții care să asigure buna funcționare a echipamentelor au un impact foarte mare asupra întregului sistem energetic, a afirmat directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély.

”Suntem singura companie care poate stoca energie în lacurile pe care le avem, și vorbim de cantitatea de apă necesară producției de energie electrică, și mulți ani de acum de acum încolo vom fi unul dintre cei mai importanți stâlpi ai sistemului energetic românesc, pentru că 60-70% din serviciile de sistem sunt asigurate de Hidroelectrica. Asta înseamnă că, dacă un reactor se decuplează sau se oprește brusc vântul sau nu mai avem producție în centrale, automat Hidroelectrica intervine pentru a asigura continuitatea producției pentru a avea suficientă energie în piață”, a spus Károly Borbély. Acesta a mai arătat că Hidroelectrica va continua să investească în mentenanță, în retehnologizare și în modernizarea echipamentelor pentru că este foarte important ca ciclul de viață al echipamentelor hidroenergetice să fie cât mai mare.

Ultimele stiri

  • Incident în Capitală. Un șofer a „aterizat” cu mașina într-o fântână de la Unirii
  • Ciolacu a anunțat de când anume nu vor mai avea nevoie românii de vize în SUA: „Sunt ferm convins”
  • Emoții pentru elevi! Încep evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și VI-a
  • Mișcare suprinzătoare la Kremlin. Putin l-a exclus pe Şoigu din noul guvern/Cine preia șefia Ministerului Apărării
  • Ciolacu, ironic la adresa lui Geoană: Am crezut că domnul Geoană se ocupă cu războaiele, nu cu lansări de cărţi
  • Horoscop 13 mai 2024 – Mentalitatea voastră puternică duce adesea la propriul punct de vedere
  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Exit mobile version