Cauta

Tăvălugul Green Deal. Se defrișează pădurile pentru preluarea energiei regenerabile

Noile rețele electrice rad totul în cale

Compania Transelectrica a inițiat un proiect de ordonanță de urgență prin care cere ca investițiile în rețeaua electrică să fie considerate de interes național. Astfel, în actul normativ se cer derogări de la avizare, pentru urgentarea lucrărilor, precum și scoaterea rapidă a pădurilor din fondul forestier pentru construirea rețelelor electrice, care să poată prelua energia regenerabilă. Mai mult, Transelectrica cere eliminarea licitațiilor pentru lucrări și introducerea atribuirii directe de contracte.

Secretariatul General al Guvernului a elaborat, la inițiativa companiei Transelectrica, un proiect de ordonanță de urgență pentru accelerarea demarării investițiilor în rețelele de transport al energiei electrice. Măsurile propuse vor sprijini producătorii, transportatorii și distribuitorii de energie electrică și vor accelera toate investițiile în infrastructurile energetice existente și în dezvoltarea de noi proiecte pentru producția de energie din surse regenerabile, susțin inițiatorii.

”Este imperios necesar ca proiectele de infrastructură de transport al energiei electrice, implementate în perioada următoare de către CNTEE Transelectrica S.A., transportatorul național de energie electrică, să beneficieze de întregul suport al entităților avizatoare pentru proiectele dezvoltate, astfel încât rețeaua de transport al energiei electrice a României să fie modernizată și extinsă în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea prelua cantități suplimentare de energie din surse regenerabile, dar și pentru a asigura transportul energiei electrice în condiții de siguranță, securitate și calitate”, se arată în proiectul de act normativ.

Astfel, se propun includerea în categoria proiectelor de importanţă națională a tuturor proiectelor de infrastructură de transport al energiei electrice, implementate de Transelectrica, dar și o serie de măsuri pentru înlesnirea și urgentarea avizelor și acordurilor emise de entități publice pentru aceste proiecte.

Gratuitate la schimbarea destinației forestiere

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, schimbarea categoriei de folosință silvică a terenurilor cu destinație forestieră de la folosința pădure la categoria de folosința aferentă rețelei electrice, pentru proprietatea publică a statului şi proprietatea publică/privată a unităţilor administrativ-teritoriale, să va realiza cu titlu gratuit, prin derogare de la Codul silvic.

De asemenea, se instituie obligativitatea pentru autoritățile publice care răspund de silvicultură de a demara procedurile de schimbare a folosinței terenurilor în termen de 90 de zile de la aprobarea ocupării temporare/scoaterii definitive a terenurilor respective. Totodată, proiectul de act normativ prevede ca, pentru construirea rețelelor electrice, să se aplice procedura de negociere fără invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, indiferent de stadiul fizic al obiectivului de investiții.

”Măsura este justificată, pe de o parte, de situația limitativă a șantierelor din domeniul infrastructurii de transport al energiei electrice, respectiv sunt puțini antreprenori pe piață care să poată executa o linie de înaltă tensiune, sub toate condițiile ce țin de siguranță, securitate și calitate, iar dintre aceștia, unii au intrat în insolvență sau faliment și au denunțat contractele de lucrări aflate în derulare, iar pe de altă parte, modificarea este justificată de urgența finalizării acestor obiective de investiții deja începute”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Investiții de 1,4 miliarde de euro

Efortul financiar al CNTEE Transelectrica S.A pentru modernizarea cu celeritate a rețelei naționale de transport al energiei electrice se ridică la suma de 1,4 miliarde de euro, reprezentând proiecte de investiții în infrastructură, desfășurate din prezent până în 2031, cuantum asigurat în procent de 69% din surse proprii și 31% din fonduri europene. În prezent, Transelectrica implementează proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane euro, prin intermediul cărora vor fi finalizate linii noi de înaltă tensiune, în special în regiunile de est (Dobrogea) si vest (Banat), zonele cele mai importante pentru producția de energie regenerabilă (solară și eoliană), unde rețeaua de transport al energiei electrice trebuie modernizată si extinsă pentru a putea prelua din noile surse.

Ultimele stiri

  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Real Madrid, propulsată în finală, cu orice preț
  • Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear
  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • O vară crudă pentru investitori
  • Exit mobile version