Cauta

City Insurance se prăbușește. ASF, măsuri drastice

Probleme financiare pentru cea mai mare societate de polițe RCA din România. Ca urmare, șoferii au ajuns să aștepte și câteva luni pentru a-și primi despăgubirile din dosarele de daună.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că „City Insurance” a declarat lichidități în Elveția, care nu există în realitate. Ca atare, ASF a destituit tot managementul companiei și a dat amenzi record, de un milion de lei, pentru fiecare manager, potrivit stirileprotv.ro, iar Fondul de Garantare a preluat conducerea companiei și încearcă să-i despăgubească pe șoferi.

Volumele de daună au depăşit posibilitatea asiguratorului de a le deconta

Milioane de oameni şi-au asigurat maşina la City Insurance. Compania oferă poliţe ieftine, iar asta i-a atras pe clienţi. Doar că au apărut și probleme. Volumele de daună au depăşit posibilitatea asiguratorului de a le deconta, și astfel, cea mai mare societate a momentului de poliţe RCA din România are probleme financiare.

Discuții surprinse cu camera ascunsă:

Reporter: Am o cerere de despăgubire de foarte mult timp, depusă la dvs.

Reprezentant asigurator: „Nu sunteţi singura persoană care a venit, azi, ieri, alaltăieri… Sunt sute de persoane zilnic… ”

Reporter: Sute de persoane???

Reprezentant asigurator: „Păi sunt… până în luna a șaptea, am deschis aproape 16.000 de dosare…”

Reporter: Până în luna a 7-a, 16.000 de dosare neplătite?

Reprezentant asigurator: „Nu, nu, nu vorbim de neplătite. Vorbim de dosare de daună şi de reparaţii încontinuu…”

Plângeri la ASF, urmate de verificări

14.000 de lei are de recuperat un şofer, victimă a unui accident rutier. Maşina i-a fost declarată dauna totală şi trebuia să fie despăgubit. Din mai aşteaptă banii. Şi nu e singurul.

Mii de clienţi au depus plângeri la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest val de reclamaţii i-a determinat pe reprezentanţii ASF să facă verificări.

„Societatea trece printr-o perioadă foarte grea de redresare. ASF a trimis Fondul de Garantare… A destituit directorul din funcţie…” a mai explicat angajatul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a descoperit la City Insurance o posibilă fraudă. Compania declarase lichidităţi de 75 de milioane de euro într-un un cont din Elveţia, bani care nu există. Este vorba despre un fond de rezervă obligatoriu pe care orice societate de asigurări ar trebui să-l deţină în funcţie de numărul de clienţi.

Valentin Ionescu, director ASF: „S-a constatat că societatea nu avea rezervele necesare create, astfel încât – conform legii – să-şi poată plăti toate daunele în termen.”

Ce spune Dan Odobescu

Acţionar majoritar la City Insurance este o firmă controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. A refuzat să se întâlnească cu echipa de la Inspectorul PRO, dar a acceptat să explice situaţia la telefon.

Reporter: De ce nu aveaţi lichidităţile în acel cont?

Dan Odobescu, acţionarul majoritar la City Insurance: „Pentru că am fost, la un moment dat, înşelaţi. Am făcut reclamaţie penală şi în contul repectiv am fost asiguraţi că trebuie să existe o sumă de bani şi, din păcate, suma nu există.”

Reporter: Cine v-a înşelat?

Dan Odobescu: „Ne-a înşelat o firmă străină care urma să ne dea un împrumut.”

Punctul de vedere al lui Dan Odobescu este cercetat acum de DIICOT. În paralel, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus plângere penală la Parchetul General. Până la finalizarea celor 2 anchete, ASF a luat măsuri drastice : a destituit tot managementul companiei City şi a dat amenzi record de un million de lei pentru fiecare manager în parte. Totodată, a hotărât ca Fondul de Garantare să preia urgent conducerea societăţii, ca să evite falimentul. Au termen patru luni ca să redresese indicatorii financiari.

Reporter: Ce le spunem oamenilor, când îşi vor vedea banii?

Valentin Ionescu, director ASF: „Fondul de Garantare al Asiguraţilor s-a uitat în toate documentele societăţii, s-a uitat în toate dosarele de dauna, le-a organizat pe paliere de vechime şi a început să le plătească. Dar le plăteşte într-o ordine de vechime.”

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, există negocieri pentru ca City Insurance să fie preluată de alţi acţionari. Este vorba de despre un fond de investiţii din Olanda, finanţat şi de Biserica Ortodoxă a Greciei. Tranzacţia depinde de un aviz dat de ASF. Până cel târziu în septembrie, noii acţionari au termen să aducă 150 de milioane de euro, pentru plata daunelor. Dacă nu, avizul nu va putea fi acordat.

În România, tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, calculate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, sunt orientative şi nu obligatorii.

Prin urmare, societăţile de asigurări pot practica preţuri sub aceste tarife, sau peste. Important este ca firmele să aibă rezervele necesare, de aşa natură încât atunci când volumul daunelor depăşeşte posibilităţile de decontare să nu intre în faliment.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version