AcasăAfaceriASF bagă City Insurance și Euroins la cură financiară

ASF bagă City Insurance și Euroins la cură financiară

Cristian RosuCristian Roșu, vicepreședinte al ASF / foto: Ziarul Financiar

Piața asigurărilor din România a suferit modificări serioase, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel că s-au adoptat o serie de noi măsuri pentru a reduce vulnerabilitățile în sistemul financiar nebancar.

Se introduce Norma nr. 46/2020 pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 21/2016 privind raportările referitoare la activitatea de asigurare și/sau de reasigurare.

Noile reguli, susține Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, raportează formula de calcul a indicatorului de lichiditate (esențial pentru capacitatea unei companii de a își respecta obligațiile imediate către păgubiți) strict la daunele avizate, fără a mai scădea partea de daune cedată în reasigurare, cum se întâmpla până acum.

Nicolae Mușat directorul general City Insurance

Schimbarea nu putea însemna decât un singur lucru pentru companiile de asigurări, cu mare expunere pe RCA, cum sunt City Insurance și Euroins: obligativitatea de a își spori lichiditățile, scrie economica.net. Toate celelalte companii din piața asigurărilor marchează o reducere a nevoii de lichiditate.

City Insurance va fi nevoită să aducă un plus de circa 270 de milioane de lei, în timp ce Euroins va trebui să vină cu puțin peste 100 de milioane de lei. Aceste sume reies din evaluarările făcute de ASF și prezente în documente oficiale ale Autorității.

Sumele suplimentare vor trebui să fie sub formă de bani lichizi ținuti într-o bancă din România. „La lichiditate, prin natura indicatorului nu pot să vină decât cu bani lichizi. Așadar, chiar dacă e împrumut, chiar dacă e aport de capital, va trebui să domicilieze într-o bancă din România pentru că firma trebuie să aibă oricând acces la bani, să îi folosească. În indicatorul de solvabilitate, deși mi-aș dori, nu mă lasă Directiva Solvency II să am instrumentul legal să îi oblig să aducă banii doar în țară.”, a explicat vicepreședintele ASF.

City Insurance și Euroins au termen 6 luni să-și ajusteze lichiditățile

Assen Christov preşedintele Eurohold grupul bulgar care deţine compania de asigurări Euroins România

Conform termenelor impuse de noua normă, primele raportări ale indicatorului de lichiditate pe noul algoritm se vor face la 31 martie, urmând ca firmele să aibă la dispoziție șase luni pentru a își ajusta lichiditățile. Altfel spus, cei care vor trebui să aducă bani în plus o vor putea face până la sfârșitul verii, pe 31 august, fără a se supune unor sancțiuni.

Cristian Roșu spune că, într-o primă fază firmele care nu respectă impunerile vor fi sancționate cu amenzi care, gradual, pot urca până la 5 milioane de lei. Dacă OUG care modifică statutul ASF va trece însă de Parlament, refuzul de a își completa lichiditățile, asimilat cu nerespectarea impunerilor ASF, va atrage de la sine și răspunderea penală a societăților.

Cele două companii, Euroins și City Insurance, au împreună peste 75% din vânzările de RCA și peste 85% din toate polițele valide din România, adică în jur de 5 milioane de șoferi umblă pe străzi cu RCA cumpărat de la una dintre cele două, precizează cei de la economica.net.

author avatar
Andreea Vlad
413 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger