Cauta

Cişmigiu, grădina culturii (II)

Până la Războiul de Întregire a Neamului, grădina Cişmigiu a fost prima gazdă a evenimentelor culturale în aer liber. Aşa este şi în ziua de astăzi, scena perfectă pentru actele culturale.

Ani de-a rândul, notează George Potra în “Din Bucureştii de altădată”, între 1880-1900, au avut loc expoziţii cu tombolă şi loterii organizate de societatea femeilor “Furnica”, în care se putea câştiga, câteodată, lucruri şi obiecte frumoase şi de valoare. În special vara, aveau loc reprezentaţii pe care le dădeau actorii ambulanţi români sau străini. Potra aminteşte că, în vara anului 1880, îndrăzneţul acrobat străin, supranumit Eroul de la Niagara, a dat o serie de reprezentaţii în Grădina Cişmigiu. În 1889, franţuzoaica Leona Dare a susţinut mai multe spectacole, ridicându-se cu un balon la o înălţime apreciabilă, având dedesubtul acestuia un trapez de care se ţinea cu dinţii, executând diferite figuri acrobatice “foarte primejdioase”. “Pe ariile la modă erau cântate numeroase cuplete. Pretudinteni auzeai răsunând cupletul Cişmigiului, al Circului, al Academicienilor. Ce petrecere frumoasă / E în Cişmigiu pe lac / Barca mică şi voioasă / Te conduce după plac / Ici şi colo câte-un peşte / Tot de dragoste vorbeşte / Iar brotacii toţi în cor / Declar broaştelor amor / Oac! Oac! Oac! / Tiri-tiri tam!”, punctează şi Constantin Bacalbaşa în “Bucureştii de altă dată”. Iarna, pe lacul îngheţat aveau loc tot felul de întreceri sportive, cu premii în bani şi obiecte. “În partea dinspre strada Schitu Măgureanu s-a amenajat, într-un splendid cadru de verdeaţă, o rotondă în care câteva zeci de busturi în piatră, pe socluri înalte, reprezintă chipul marilor noştri scriitori şi artişti. De asemenea, şi pe alte alei se găsesc monumente şi busturi”, aminteşte Potra, punctând astfel despre Cişmigiu ca este un leagăn al culturii, nu numai al distracţiei. Astăzi, pe cele 16 hectare, se continuă tradiţia de la începuturi, Cişmigiul reprezentând scena perfectă pentru orice act cultural. Atracţiile de azi ale parcului sunt arhicunoscute: Grădina cu trandafiri (compusă din ziduri şi coloane de piatră şi pergole de lemn cu lanţuri de fier între ele, pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri agăţători), Foişorul Fanfarei ( locul în care au loc concerte de fanfară, muzică clasică şi muzică populară), lacul unde vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna se transformă în patinoar, Colţul şahiştilor, Izvorul lui Eminescu, Rotonda Scriitorilor etc..

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version