Cauta

Un oraș folosește recunoașterea facială împotriva Covid-19

Un oraș folosește recunoașterea facială împotriva Covid-19

Un oraș chinez de la granița cu Birmania folosește acum camere de recunoaștere facială pentru a monitoriza mișcările locuitorilor și a eradica un focar de Covid-19.

Camerele de supraveghere sunt deja omniprezente în spațiile publice din China, unde metropolele sunt sigure iar violența fizică împotriva oamenilor este rară. Supravegherea este însă criticată de apărătorii drepturilor omului, care acuză autoritățile că se folosesc de tehnologie pentru a implementa un stat polițienesc.

Big Brother vs SARS-CoV-2

Noile tehnologii sunt folosite, de asemenea, în cadrul luptei împotriva Covid-19, începând cu generalizarea, de la începutul lui 2020, a aplicaţiilor mobile de urmărire a deplasărilor.

Dar autorităţile nu au anunţat niciodată în mod oficial faptul că folosesc camere de recunoaştere facială în mod specific în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

Acest lucru se face acum în Ruili, oraș la frontiera cu Birmania, unde în zece zile au fost depistați 60 de bolnavi locali de Covid-19, între care mai mulţi infectaţi cu varianta indiană Delta a SARS-CoV-2.

Pandemie accelerată la vecini

Mulţi dintre bolnavi sunt birmani, în pofida unei închieri, teoritice, a frontierei, scrie AFP. Această situaţie îngrijorează autorităţile chineze, întrucât Birmania (Myanmar) este una dintre ţările în care epidemia a accelerat foarte puternic în ultimele săptămâni.

Myanmar a fost și teatrul unor grave tulburări după lovitura de stat militară din 1 februarie. Un factor care i-ar putea împinge pe birmani să treacă granițele pentru a fugi de lupte și de violențe.

Scanați peste tot

Cu noul dispozitiv, oricine dorește să intre sau să părăsească o zonă rezidențială, un supermarket, o piață și orice altă zonă cu trafic intens din Ruili va avea fața scanată de o cameră, au declarat, sâmbătă, autoritățile.

Datele sunt asociate cu un cod QR unic, care monitorizează automat mișcările unei persoane. Dispozitivele de recunoaștere facială sunt, de asemenea, capabile să preia temperatura persoanelor, potrivit radioului național CNR. Sistemul este gestionat de autoritățile municipale, scrie AFP.

Nu mai e Covid în țara lui Covid?

La Ruili au fost deja înregistrate trei focare, rapid controlate, de la debutul pandemiei. Prima țară care s-a confruntat cu Covid-19 la sfârșitul anului 2019, China a eradicat practic boala pe teritoriul său din primăvara anului 2020 și viața a revenit în mare măsură la normal.

Un succes obținut datorită în special depistărilor masive, închiderilor stricte sau plasării obligatorii în carantină a tuturor persoanelor venite din străinătate. China a raportat marți, 13 iulie, 29 de noi pacienți, dintre care 27 sunt „importate”, adică persoane care vin din străinătate și care sunt plasate în carantină în spital.

 

 

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version