Cauta

UE se tot strofoacă să-i taxeze pe giganții tehnologiei

Comisia Europeană vrea să se înarmeze cu noi puteri pentru a putea penaliza marile companii tehnologice. Pe hârtie sună bine.

 Planul propus include forțarea acestor corporații-gigant, precum Facebook, Amazon, Apple şi Google, să scindeze sau să vândă unele din operaţiunilor lor europene dacă se consideră că dominaţia lor pe piaţă ameninţă interesele clienţilor şi a rivalilor mai mici, susține Financial Times. Executivul comunitar ar urma să propună noi reglementări până la finalul anului, numite „Actul privind serviciile digitale”, care va spori responsabilităţile social media şi obligaţiile faţă de conţinutul de pe platformele lor. Propunerile, care vor fi folosite doar în “condiţii extreme”, includ şi capacitatea de a exclude integral mari companii din domeniul tehnologiei de pe piaţa unică, a delarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

De asemenea, autorităţile de la Bruxelles iau în considerare un sistem de evaluare care va permite publicului şi acţionarilor să evalueze comportamentul companiei în domenii ca respectarea obligaţiilor fiscale şi viteza cu care retrag conţinutul ilegal. Cecilio Madero Villarejo, adjunctul directorului general al departamentului de concurenţă de la Comisia Europeană, avertiza recent că organismele UE de reglementare antitrust iau în considerare reglementări mai dure faţă de giganţii din domeniul tehnologiei, forţându-i să facă mai mult pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile. În realitate, lucrurile sunt mai complicate.

Dominația Google, Facebook, Amazon și Apple (GAFA) a ajuns la un nivel de la care nimeni nu îndrăznește să le pună în pericol poziția pe piață, astfel de companii au adus la tăcere concurența, iar practicile lor  anticoncurențiale au funcționat ani la rând sub ochii autorităților de reglementare europene și americane. Cine ar putea contesta acești giganți de vreme ce Google gestionează în unele țări mai mult de 90% din căutările web, Facebook are peste două miliarde de utilizatori, iar Amazon este liderul cumpărăturilor online? Cele patru companii se află sub analiza organismelor de reglementare antitrust din Uniunea Europeană, după ce rivalele lor s-au plâns că sunt excluse de pe pieţele cheie. Rămâne neclar cum CE poate diviza GAFA și dacă o reglementare mai aspră mai poate să le intimideze.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version