Cauta

„Titlul lui William este o insultă”. O întreagă națiune, împotriva fiului lui Charles al III-lea

„Titlul lui William este o insultă”. O întreagă națiune, împotriva fiului lui Charles al III-lea

O petiție a fost lansată în Țara Galilor pentru ca fiului regelui Charles al III-lea, William, să-i fie retras titlul de Prinț de Wales.

Semnatarii subliniază faptul că ultimul galez care a deținut acest titlu onorific a fost ucis de englezi în 1282. La 8 septembrie, când a fost anunțată moartea reginei Elisabeta a II-a, fiul acesteia, prințul Charles, a devenit automat noul suveran al Marii Britanii sub numele de Charles al III-lea.

„Titlul rămâne o insultă la adresa Țării Galilor”

Urcarea sa pe tron a însemnat automat că și-a pierdut titlul onorific de Prinț de Wales, pe care îl deținea din 1958, poziție care a fost preluată de facto de propriul său fiu, William. În primul său discurs public, difuzat la televiziunea britanică, Carol al III-lea s-a referit la acest transfer de putere.

„Astăzi sunt mândru să îl fac Prinț de Wales (Tywysog Cymru, tradus în galeză), țara al cărei titlu am avut privilegiul să îl dețin pentru o mare parte din viața și datoria mea”, a spus el.

Împreună cu soția sa Kate, ei vor fi „noii noștri prinț și prințesă” , a adăugat Charles al III-lea. Această poziție îi va determina să „inspire și să dirijeze discuțiile noastre naționale”, a spus el.

Singura problemă este că William, ca și tatăl său, nu este originar din Țara Galilor și nu are legături reale cu această țară. 25.000 de galezi vor să denunțe aceasta, semnând o petiție pe site-ul Change.org, care cere să se pună capăt acestui titlu din respect pentru istoria lor.

„Titlul rămâne o insultă la adresa Țării Galilor și este un simbol al opresiunii istorice. Titlul implică faptul că Țara Galilor este încă un principat, subminând statutul Țării Galilor ca națiune și ca țară”, scriu creatorii petiției, care subliniază, de asemenea, că titlul nu are niciun rol constituțional, deoarece Țara Galilor este o țară descentralizată „cu un parlament național” care, de altfel, nu a fost consultată de familia regală cu privire la transmiterea titlului, scrie BFM TV.

În argumentația lor, petiționarii subliniază că ultimul prinț de Wales cu adevărat galez a fost Llywelyn cel din Urmă, în 1282. A fost ucis de soldații englezi și „capul său a fost plimbat ulterior pe străzile Londrei și pus într-o o țeapă în Turnul Londrei”, spun ei.

În concluzie, semnatarii fac apel direct la membrii familiei regale să nu perpetueze „doar din obișnuință și fără să se gândească, această tradiție care sună ca o umilință pentru țara noastră”.

Țara Galilor este o națiune constitutivă a Regatului Unit, dar, ca parte a transferului de competențe stabilit de Parlamentul britanic, are o Adunare Națională din 1999, care are puterea de a adopta legi din 2011. Deși limba galeză este recunoscută ca limbă oficială, Țara Galilor este singura țară care nu apare pe Union Jack, steagul național al Regatului Unit.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version