AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni diplomatice la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. „Cerem tratament egal cu...

Tensiuni diplomatice la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. „Cerem tratament egal cu cel al lui Biden”

Tensiuni diplomatice la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. „Cerem tratament egal cu cel al lui Biden”

Liderii mondiali nemulțumiți resping autobuzele VIP pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a, conform unui protocol stabilit de Londra, și cer tratament egal cu cel de care se va bucura Joe Biden, care a fost exceptat de la regulă.

Marea Britanie se confruntă cu reacții negative în legătură cu aranjamentele de călătorie „cu dublu standard” la catedrala Westminster Abbey pentru șefii de stat străini.

Marea Britanie se confruntă cu o reacție diplomatică în legătură cu aranjamentele de călătorie a VIP-urilor pentru funeraliile reginei Elisabeta a II- a, mai mulți lideri mondiali solicitând acum permisiunea specială de a renunța la sistemul de transport cu autobuze și de a folosi vehiculele lor oficiale.

Londra împarte șefii de stat în două categorii

Mai multe țări se opun cerinței Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) ca majoritatea șefilor de stat străini care vor participa luni la funeralii să își parcheze mașinile într-un loc din vestul Londrei și să se deplaseze la evenimentul de la Westminster Abbey cu autocarele comune puse la dispoziție de guvernul britanic.

Diplomați din cinci țări, inclusiv unele din cadrul grupului G7 au declarat pentru Politico că doresc excepții pentru liderii lor, invocând vârsta înaintată sau motive de securitate.

Aceștia au fost încurajați de remarcile făcute luni de purtătorul de cuvânt al premierului Liz Truss, care a declarat că, în unele cazuri, regula „fără mașini” va fi, de fapt, doar o „îndrumare” și că „aranjamentele pentru lideri, inclusiv modul în care aceștia călătoresc, vor varia în funcție de circumstanțele individuale”.

Protocolul de călătorie, trimis ambasadelor de peste hotare la sfârșitul săptămânii nu se va aplica unor lideri precum președintele american Joe Biden, a confirmat ulterior o sursă guvernamentală britanică.

Alți lideri cu cerințe de securitate specifice, cum ar fi președintele Isaac Herzog din Israel, ar putea fi, de asemenea, autorizați să-și aducă propriul mijloc de transport, a declarat aceeași sursă britanică.

Dar diplomații străini cu sediul la Londra cer cu insistență să se asigure că propriii lor șefi de stat beneficiază de același tratament ca Biden și să evite ceea ce – pentru unii – este perceput ca fiind indignarea de a ajunge într-un autobuz împreună cu reprezentanții unor națiuni „mai mici”.

Diplomații spun că FCDO nu a explicat criteriile după care anumiți lideri vor fi exceptați de la călătoria comună cu autobuzul dar puțini, sau chiar niciunul, au primit un răspuns oficial.

„Președintele nostru este fericit să meargă cu autobuzul dacă i se spune așa, dar are peste 80 de ani, așa că, dacă există o modalitate de a evita acest lucru, vom încerca”, a declarat un alt diplomat de rang înalt.

author avatar
Tudor Borcea
1.252 afisari

8 COMENTARII

  1. Sa se intoarca acasa fara nici o explicatie.Daca 2-3tari se considera mai speciale,sa ramana liederii lor.

  2. Englezii îi tratează pe unii șefii de state ca pe sclavii din coloniile britanice. Totodată, cică, pe Putin nu l-au invitat, zic propagandiști. Măi aceștia, la înmormântare nu se invită ca la nuntă, ci participă fiecare șef de stat care vrea.

  3. Deci, UK imparte in doua categorii sefii de stat.
    Cei mai importanti si cei second hand.
    Va dati seama cum sunt considerati locuitorii acelor tari daca sefii de stat sunt tratati asa.

  4. Anglo -saxonii își dau arama pe față… UK și USA Una sunt! Restul sunt plevușcă, masă de manevră. Cu autocarul la înmormântarea reginei-idol… Hm, ce jalnic, de plâns!!!

  5. ATUNCI o vorba romaneasca din batrani „sa fie la ei acolo” vaya con DIOS 🙂 🙂 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger