Cauta

Teorie-șoc. Covid-19, tentativa Pământului de a se proteja de oameni

Teorie-șoc. Covid-19, tentativa Pământului de a se proteja de oameni

Pământul s-ar putea răzvrăti și ucide omenirea care-l exploatează nemilos , spune un celebru om de știință în vârstă de 102 ani.

James Lovelock crede pandemia Covid-19 este una dintre primele încercări ale planetei noastre de a se proteja de specia umană.

„Frații mei oamenii trebuie să învețe să trăiască în parteneriat cu Pământul, altfel restul creației, fiind parte din Geea (personificarea Pământului în mitologia greacă), va muta subconștient Pământul într-o nouă stare în care oamenii ar putea să nu mai fie bineveniți”, scrie James Lovelock, ecologist și om de știință, aflat la originea teoriei Geea, în The Guardian.

Evenimentele climatice îi susțin ipoteza

Textul lui sună ca un avertisment: planeta noastră ar putea să ucidă umanitatea responsabilă de schimbările climatice. „Virusul Covid-19 s-ar putea să fi fost un feedback negativ. Geea va încerca mai mult data viitoare cu ceva și mai rău”, conchide el.

Omul de știință în vârstă de 102 de ani nu știe „dacă este prea târziu pentru ca omenirea să evite o catastrofă climatică”, dar speră că cuvântul său va fi ascultat astăzi.

În urmă cu 60 de ani, el susținea că planeta se reglează ca un organism viu: viața se adaptează la mediu și viceversa. Teoria lui fusese batjocorită, dar se pare că evenimentele climatice tind să facă argumentul său mai plauzibil.

Omenirea a stricat echilibrul planetei

Pentru James Lovelock , nu există nicio speranță de a salva viața pe Pământ dacă „continuăm să tratăm schimbările climatice și distrugerea naturii ca probleme separate” . El scrie că „compoziția atmosferei Pământului și temperatura suprafeței sunt menținute și reglate în mod activ de către biosferă, de viață, de ceea ce grecii antici au numit Geea”.

Un anumit echilibru a fost garantat de păduri, oceane și alte elemente ale sistemului de reglementare al planetei, care au contribuit la menținerea temperaturii suprafeței sale în mod constant și optim pentru viață, explică ecologistul, scrie Slate.

Dar omenirea a busculat această formulă. „Două acte de genocid” sunt perceptibile, potrivit lui James Lovelock, „ sufocarea prin gazele cu efect de seră și defrișarea pădurilor tropicale” provocând schimbări la o scară „nevăzută de milioane de ani”.

Dacă avertismentele lui sunau ca ficțiune științifico-fantastică, acum devin din ce în ce mai realiste. „Am putea avea și alte surprize. Natura este neliniară și imprevizibilă, cu atât mai mult într-o epocă de tranziție”. James Lovelock sfătuiește cu fermitate nu numai reducerea consumului de combustibili fosili, ci și mobilizarea resurselor la scara „unei economii de război”.

În timp ce pericolele sunt departe „de a fi la fel de grave pe cât sunt adesea descrise”, specia umană trebuie să ia în considerare soluții la problemele suprapopulării și distrugerii pădurilor tropicale.

Ultimele stiri

  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Exit mobile version