AcasăȘTIRI EXTERNEÎn plină pandemie, SUA au importat „cele mai periculoase mărfuri de pe...

În plină pandemie, SUA au importat „cele mai periculoase mărfuri de pe Pământ în acest moment”

În plină pandemie, SUA au importat „cele mai periculoase mărfuri de pe Pământ în acest moment”

Zeci de milioane de mănuși medicale de unică folosință, uzate și murdare, au ajuns pe teritoriul Statelor Unitei. Cazul  dezvăluit de CNN, este incredibil. Odată cu venirea pandemiei Covid-19, cererea de mănuși de unică folosință a explodat și unele companii au decis să facă o afacere profitabilă, sfidând regulile sanitare. 

Unele aveau pete de sânge

Ancheta jurnaliștilor americani a început într-un depozit situat la periferia Bangkok-ului, în Thailanda. În interiorul clădirii, mănuși medicale uzate sunt puse în saci de gunoi. Unele sunt chiar pătate de sânge, potrivit sursei citate.

La această companie care deține depozitul, lucrătorii migranți au fost însărcinați să facă mănușile să arate din nou noi, folosind inclusiv un colorant abastru, potrivit oficialilor thailandezi care au făcut descinderi în această locație încă din decembrie anul trecut.

Timp de câteva luni, CNN a investigat, descoperind treptat amploarea scandalului sanitar. În total, zeci de milioane de aceste mănuși contrafăcute au fost exportate în SUA. Cifre confirmate de înregistrările importurilor și de distribuitorii care au achiziționat produsele. Cu toate acestea, numărul ar putea fi subestimat, scrie Express.

Pandemia, trambulină pentru fraude

Autoritățile din SUA și Thailanda desfășoară anchete în comun. Iar depozitul descoperit la marginea Bangkokului ar putea fi doar vârful aisbergului. Și alte țări ar putea fi afectate de aceste produse periculoase. În condițiile pandemiei Covid-19, industria sanitară este afectată de numeroase fraude, a declarat expertul Douglas Stein. Specialistul susține că mănușile de nitril sunt „cele mai periculoase mărfuri de pe Pământ în acest moment”.

Statele Unite au descoperit cu greu această piață ilicită, foarte dificil de controlat. Un motiv se datorează reglementărilor privind importul de echipamente medicale de protecție care au fost suspendate temporar în perioada de vârf a pandemiei. În februarie și martie, o companie americană a notificat două agenții federale – Customs and Border Protection și Food and Drug Administration – că a primit transporturi pline cu mănuși necorespunzătoare și vizibil murdare de la o companie thailandeză.

„Sănătatea și viețile sunt în pericol”

Dar asta nu a pus capăt exporturilor de mănuși uzate. Compania thailandeză a continuat să livreze zeci de milioane de mănuși suplimentare în lunile următoare, unele sosind în iulie. FDA a declarat că a luat „o serie de măsuri pentru a-i găsi și aresta pe cei care vând produse neaprobate”. În iulie 2020, ONU a declarat într-un studiu că cererea mare de produse medicale pentru combaterea Covid-19 a dus la o creștere a traficului de mărfuri de calitate inferioară și defectuoasă.

„Sănătatea și viețile sunt în pericol, infractorii exploatând criza Covid-19 pentru a profita de anxietatea publică și de cererea crescută de echipamente de protecție personală și medicamente”, a declarat Ghada Waly, director executiv al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). Cercetările arată că bandele criminale exploatează atât incertitudinile legate de coronavirus, cât și inconsecvențele din reglementările naționale.

Potrivit UNODC, doar o abordare comună va face posibilă reacția eficientă la infracțiunile care au un impact asupra persoanelor și asupra sănătății publice.

author avatar
Tudor Borcea
395 afisari

1 COMENTARIU

  1. Aprofundati cercetarile in cazul de fata si precis veti descoperi „importatori” dintr-o etnie foarte cunoscuta noua. Apropo, de masurile luate de catre americani, la noi cand aflam masurile luate in cazul mastilor neconforme ??? Se aude ??? undevaaaa, cevaaaa…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger