AcasăȘTIRI EXTERNECOP26. Se semnează un document crucial pentru salvarea planetei

COP26. Se semnează un document crucial pentru salvarea planetei

COP26. Se semnează un document crucial pentru salvarea planetei

Liderii mondiali reuniți la Glasgow, Scoția, pentru COP26 se vor angaja marți, 2 noiembrie, a doua zi a summit-ului climatic, să oprească despăduririle până în 2030, dar promisiunea lor este deja considerată prea îndepărtată de către unii apărători ai mediului.

Potrivit guvernului britanic, gazda conferinței climatice, această declarație comună va fi adoptată de peste o sută de țări care adăpostesc 85% din pădurile lumii, inclusiv pădurea boreală din Canada, pădurea amazoniană din Brazilia și pădurea tropicală din bazinul Congo.

Semnatarii, marii poluatori ai lumii

Inițiativa, care va beneficia de finanțare publică și privată de 19,2 miliarde de dolari (16,5 miliarde de euro), este esențială pentru atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la + 1,5 °C, potrivit premierului britanic Boris Johnson. Printre semnatari se numără Brazilia și Rusia, țări remarcate pentru accelerarea despăduririlor pe teritoriile lor, precum și SUA, China, Australia și Franța.

Guvernul brazilian, supus criticilor pentru politica sa de mediu, a anunțat luni, la COP26, obiective mai ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 și combaterea defrișărilor. Premierul indian Narendra Modi a anunțat un obiectiv de zero emisii nete pentru 2070. Acest anunț a fost așteptat cu nerăbdare, India fiind al patrulea emitent în lume de gaze cu efect de seră, după China, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Greta Thunberg : „Opriți bla-bla-ul”

Activista suedeză Greta Thunberg a cerut liderilor adunați la COP26 să acționeze și să-și oprească „bla bla-ul”, în timpul unei demonstrații de la Glasgow. În prezent, aproape un sfert (23%) din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din activități precum agricultura sau industria forestieră.

Noul angajament împotriva despăduririlor este ecoul „Declarației de la New York privind pădurile” din 2014, când multe țări s-au angajat să reducă la jumătate defrișarea până în 2020 și să îi pună capăt până în 2030. Însă pentru ONG-uri precum Greenpeace, ținta pentru 2030 este mult prea îndepărtată și dă undă verde „un alt deceniu de despăduriri”.

La summitul G20, marile economii ale planetei, responsabile de aproape 80% din emisiile globale, nu au putut cădea de acord asupra unei date precise pentru neutralitatea carbonului, evocând „mijlocul secolului”.

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger