Cauta

Suedia, țara Gretei Thunberg: Tăierea copacilor este bună pentru climă

Suedia, țara Gretei Thunberg: Tăierea copacilor este bună pentru climă

Potrivit lobby-ului forestier suedez, lăsând pădurea intactă, fără exploatare, ar crește emisiile de gaze cu efect de seră.

Tăierea copacilor este bună pentru climă. Aceasta este linia de apărare a industriei forestiere suedeze împotriva Comisiei Europene, care are în vedere includerea pădurii drept bazin de carbon pentru a-și atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră,fixate la -55.% până în 2030.

Acest lucru ar duce la atribuirea unei „datorii de carbon” industriei forestiere, deoarece chiar dacă pădurea este replantată, copacii au nevoie de mai mulți ani pentru a crește, timp în care cantitatea de carbon stocată de sol este negativă.

În februarie, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat televiziunii suedeze că starea pădurilor suedeze este „mai rea decât înainte” și că țara trebuie să-și adapteze gestionarea pădurilor la creșterea temperaturilor.

Aceste declarații au determinat lobby-ului forestier suedez să comande un studiu pentru a-și apăra activitatea. În centrul acestui raport se află „efectul de substituție”: atunci când este tăiat, lemnul înlocuiește materialele precum betonul, oțelul, materialele plastice și combustibilii fosili, scrie Slate.

În schimb, lăsarea pădurii intacte fără a o exploata ar avea un efect negativ, deoarece „atunci când arborele moare, eliberează carbonul pe care l-a depozitat în atmosferă”, susține Henrik Sjolund, directorul general al Holmen AB, un producător suedez de lemn, pentru Bloomberg.

Lobby-ul forestier suedez dorește să facă diferența față de ceea ce se practică în pădurile tropicale, unde plantațiile de ulei de palmier duc la defrișări globale și la pierderea de biomasă.

Calcule din lemn

În Suedia, 70% din copacii tăiați sunt dimpotrivă folosiți ca înlocuitori ai petrolului (plăci de construcții, carton, hârtie, ambalaje etc.), detaliază raportul. Datorită faimosului „efect de substituție”, industria forestieră suedeză ar reduce în cele din urmă emisiile suedeze cu 93 de milioane de tone de echivalent de carbon pe an, conform calculelor sale.

Un calcul care lasă ONG-urile de mediu îndoielnice. „Trebuie mai mulți ani până când copacii cresc din nou și solul acumulează din nou carbon”, avertizează Elin Gotmark, purtătorul de cuvânt al organizației neguvernamentale suedeze Protect the Forest.

Potrivit acesteia, industria forestieră reduce cantitatea totală de carbon stocat în ecosistemele terestre. În ceea ce privește faimosul „efect de substituție”, nu poate fi luat în considerare în acest fel.

„Avem aceleași discuții cu industria siderurgică, care pretinde că economisește cărbune, deoarece turbinele eoliene care sunt folosite pentru a produce energie în schimb sunt fabricate din oțel”, observă Artur Runge Metzger, înalt funcționar al direcției climatice a Comisiei Europene.

 

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version