AcasăDIVERSECarbon și schimbări climatice – Ziua Pământului după cifre

Carbon și schimbări climatice – Ziua Pământului după cifre

pamantSoarele va răsări de la Vest și va apune la Est? Ipoteză controversată: miezul Pământului a început să se rotească invers

Anul acesta, s-au împlinit 51 de ani de când celebrăm Ziua Pământului iar această sărbătoare trebui extinsă prin acţiuni zilnice cu scopul de a ocroti planeta noastră.

Unii găsesc motive pentru optimism în extinderea eficienței energetice, electrificării sau geoingineriei. Alții cred că prețul carbonului este soluția numărul unu pentru a acoperi adevăratul cost al emisiilor în economii și pentru a le reorienta către o traiectorie mai prietenoasă cu planeta. Al Jazeera prezintă  câteva numere cheie privind ultimele cinci decenii.

1970

În 1970 la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau sprijinul pentru creşterea protecţiei asupra planete noastre. Ziua Planetei Pământ a fost susținută de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Oranizatorii au început evenimentul anual ca răspuns la o mare deversare de petrol în largul coastei Santa Barbara, California. În 1990 Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări.

De la 328 la 418

Este concentrația de dioxid de carbon în atmosferă – părți pe milion(ppm) stabilită la 328 acum 51 de ani. De atunci,  numărul a crescut subtanțial la 418. Creșterea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră a provocat o urgență climatică, cu efecte dure, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și seceta – toate acestea dislocând un număr mare de oameni și provocând grave consecințe economice.

1,32 grade Celsius

Cantitatea de încălzire care a avut loc deja la temperatura globală medie peste nivelurile pre-industriale. Cu toate acestea, acest nivel poate fi atenuat prin trecerea la surse regenerabile de energie, oprirea poluării cu metan, promovarea tehnologiilor de eliminare a carbonului și oprirea defrișărilor. Ținta aproximativă a Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, arată că încălzirea ar trebui menținută „mult sub” 2 grade Celsius – o limită superioară asociată de unii oameni de știință cu aproximativ 450 ppm de dioxid de carbon în atmosferă.

100 USD

Prețul intern minim al carbonului, pe tonă metrică, pe care Pactul Global al Națiunilor Unite le-a cerut companiilor să îl stabilească. Organismul mondial încurajează liderii de afaceri să contribuie la conducerea deciziilor de investiții care accelerează tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

13 la sută

Fracțiunea anuală a emisiilor globale de seră care sunt, conform Băncii Mondiale, acoperite în prezent de sistemele de stabilire a prețurilor carbonului. Aceasta include sisteme de plafonare și comercializare care pun o limită asupra cantității de emisii, mai degrabă decât aplicarea unei taxe sau a unui preț pentru fiecare tonă de carbon.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
382 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger