AcasăȘTIRI EXTERNEG7 nu mai vrea poluare, dar nu se atinge de cărbunele Chinei

G7 nu mai vrea poluare, dar nu se atinge de cărbunele Chinei

Țările G7 aruncă un mesaj în fața Chinei și a altor economii: urmați exemplul nostru și scăpați  rapid de energia pe cărbune.

Dar această retorică anti-cărbune este subminată chiar de grupul acestor țări dezvoltate.

După o întîlnire virtuală în weekend, miniștrii mediului din clubul G7 s-au angajat să oprească noi finanțări internaționale pentru minele de cărbune și centralele electrice din acest an. Scopul, au spus ei, este realizarea „unui sistem energetic covârșitor de decarbonizat în anii 2030”.

Însă unele țări puternic industrializate, precum Japonia și Germania, nu sunt de acord să pună capăt finanțării externe a cărbunelui. Alte economii dependente de cărbune – Australia, Coreea de Sud și Africa de Sud – oaspeți la întâlnirea G7, nu s-au înscris la niciunul din angajamente.

Izolarea marelui poluator al Planetei, misiune imposibilă

Declarațiile G7 sunt menite să transmită un avertisment către China, care este responsabilă pentru mai mult de jumătate   din arderea cărbunelui din lume în fiecare an.

Președintele Xi Jinping a promis că va limita emisiile de CO2 ale Chinei până în 2030. Dar noile date  publicate de Carbon Brief  au arătat că emisiile Chinei au crescut cu 15% în ultimul trimestru. Aceasta este o creștere mai pronunțată decât în ​​orice moment din deceniul precedent, rezultatul unei redresări economice post-pandemice determinată de construcții cu emisii grele, oțel și ciment.

Acordul privind finanțarea internațională pentru cărbune a fost destinat să lase China izolată, notează Politico, dar un oficial japonez nu a fost dispus să confirme că Tokyo a interpretat declarația ca o interdicție completă.  Japonia a rămas împotriva efortului G7 de a-și reduce exporturile de bani și tehnologie de cărbune – este al treilea cel mai mare finanțator al cărbunelui din lume.

Beijingul nu numai că sprijină centralele și minele de cărbune, dar o face și lângă Uniunea Europeană, investind în acest sector în Serbia, de exemplu.

În plus, țările G20, care reprezintă mai mult de patru cincimi din emisiile de gaze cu efect de seră, nu au în prezent un plan de alăturare a obiectivelor G7, liderii din aceste țări urmează să se întâlnească la sfârșitul lunii octombrie, înainte de negocierile climatice ale COP26 a ONU.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger