AcasăȘTIRI EXTERNESUA vrea control internațional al vânzărilor de tehnologie de supraveghere

SUA vrea control internațional al vânzărilor de tehnologie de supraveghere

SUA vor să studieze, împreună cu țările aliate, implementarea de restricții la exportul tehnologiilor de supraveghere, pentru a preveni utilizarea acestora înpotriva drepturile omului, a declarat joi, 2 noiembrie un înalt oficial al Casei Albe.

Washington intenționează să lanseze o „inițiativă privind controlul exporturilor și drepturile omului” la summitul democrațiilor organizat de președintele Joe Biden pe 9 și 10 decembrie, în format virtual, a spus sursa.

Big Brother și drepturile omului

Oficialul nu a oferit detalii despre ce state s-ar putea alătura inițiativei, indicând doar că SUA doresc „să adune laolaltă un grup de guverne care împărtășesc aceeași idei” într-un „mod voluntar și informal”.

Înalt oficial a indicat doar că „numeroși semnatari ai Aranjamentului de la Wassenaar vor participa la summit”. 42 de state au semnat acest aranjament multilateral informal pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi a bunurilor şi tehnologiilor denumite cu „ dublă utilizare” care servesc la fabricarea acestora, scrie AFP.

Potrivit sursei, este vorba de a „lucra împreună pentru a stabili dacă controalele la export ar monitoriza mai bine și, dacă este cazul, ar restricționa proliferarea unor astfel de tehnologii, din cauza deturnării lor tot mai mari pentru a încălca drepturile omului, inclusiv în acțiuni represive transnaționale”.

Israel și China, pe lista neagră

Acest grup de lucru trebuie să „elaboreze și să adopte un cod de conduită scris, neobligatoriu (…) privind modul de aplicare a criteriilor de protecție a drepturilor omului” în cazul exporturilor.

Oficialul a subliniat că Statele Unite au pus deja în aplicare măsuri pentru a împiedica China să folosească tehnologiile americane pentru suprimarea uigurilor și au luat decizii similare cu privire la regimul birmanez.

Ea a adăugat că Washingtonul a vizat, de exemplu, și companiile israeliene NSO (scandalul Pegasus) și Candiru. Tehnologiile de supraveghere reunesc o mare varietate de instrumente din ce în ce mai sofisticate a căror utilizare se răspândește în întreaga lume: camere de supraveghere, software biometric, recunoaștere facială, drone, sisteme de interceptare în masa a conversațiilor, date telefonice sau de conectare (IMSI-catcher) etc.

author avatar
Tudor Borcea
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger