AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden, războinicul climatic. SUA, cel mai mare producător de deșeuri din...

Joe Biden, războinicul climatic. SUA, cel mai mare producător de deșeuri din plastic din lume

Joe Biden, războinicul climatic. SUA, cel mai mare producător de deșeuri din plastic din lume

SUA este de departe țara care contribuie cel mai mult la poluarea cu plastic din lume, potrivit unui nou raport care solicită dezvoltarea unei strategii naționale pentru abordarea acesteia, la ora când președintele Joe Biden vrea să accelereze tranziția „eco”, în special cu electrificarea treptată a sectorului auto.

În total, Statele Unite au generat aproximativ 42 de milioane de tone de deșeuri de plastic numai în 2016, de două ori mai mult decât China și mai mult decât țările Uniunii Europene la un loc, potrivit acestei analize a Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Or, Statele Unite reprezintă mai puțin de 5% din populația mondială.

8,8 milioane de tone de plastic ajung anual în ocean

În medie, fiecare american generează 130 de kilograme de deșeuri de plastic pe an, pe locul doi fiind Marea Britanie, cu 98 kg de persoană pe an.

„Succesul invenției miraculoase a materialelor plastice în secolul al XX-lea a produs și un potop de deșeuri de plastic la nivel global, oriunde ne uităm”, a scris Margaret Spring, președintele grupului de experți care a scris acest raport comandat de Congresul SUA. Ea a numit problema o „criză de mediu și socială”.

Cel puțin 8,8 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în ocean în fiecare an în întreaga lume – echivalentul unui camion de gunoi aruncat în mare în fiecare minut, potrivit raportului.

Toate materialele plastice, inclusiv cele aruncate pe uscat, sunt susceptibile să ajungă în final în ocean, prin râuri, de exemplu. În ritmul actual, cantitatea de plastic vărsată în ocean ar putea ajunge la 53 de milioane de tone pe an până în 2030, sau jumătate din greutatea totală a peștilor capturați în ocean anual.

„Cel mai acuzator raport publicat vreodată”

Cercetările științifice au arătat că sute de specii sunt susceptibile să ajungă prinse în deșeurile de plastic sau să ingereze microplastice. Dacă producția de plastic a explodat, mai ales din anii 1980, dezvoltarea reciclării nu a urmat acestei tendințe.

Raportul recomandă dezvoltarea unei strategii naționale în Statele Unite până la sfârșitul anului 2022. Acesta detaliază mai multe axe pentru abordarea problemei, de exemplu prin stabilirea unei limite a producției de plastic nereciclat, prin captarea mai eficientă de plastic din mediu sau prin împingerea dezvoltării înlocuitorilor, scrie AFP.

De asemenea, recomandă o mai bună colectare a datelor privind generarea de plastic, de exemplu prin identificarea celor mai mari surse de deșeuri. „Acesta este cel mai cuprinzător și mai acuzator raport despre poluarea cu plastic publicat vreodată”, a declarat Judith Enk, președintele asociației Beyond Plastics.

„Nu mai putem ignora rolul SUA în criza poluării cu plastic, una dintre cele mai mari amenințări de mediu cu care se confruntă oceanele și planeta noastră astăzi”, a reacționat Christy Leavitt, directorul campaniei împotriva materialelor plastice din cadrul ONG-ului Oceana.

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger