AcasăTEHNOLOGIEONU împotriva punctajului social. Supravegherea prin Inteligență Artificială, interzisă!

ONU împotriva punctajului social. Supravegherea prin Inteligență Artificială, interzisă!

Statele membre UNESCO au aprobat un plan pentru utilizarea Inteligenței Artificiale, cerând trasarea de linii roșii clare în acest sens. China, cel mai mare dezvoltator din segmentul IA, care utilizează tehnologia pentru supravegherea populației, a fost convinsă să semneze un angajament față de ONU prin care va opri sistemul de „scoring”. Punctajul social trebuie interzis, au convenit cele 193 de țări membre UNESCO.

Autoritățile de la Beijing folosesc punctajul social pentru a controla oamenii, drepturile și libertățile cetățenești fiind condiționate de „scoringul” obținut de fiecare individ în parte. De altfel, în ultimii ani, China chiar a promovat și popularizat cât mai intens utilizarea Inteligenței Artificiale pentru stabilirea unui punctaj social.

Etica IA, pe agenda ONU

Tot mai multe organizații non-guvernamentale pun presiune pe autorități pentru a reglementa Inteligența Artificială. ONG-urile acuză că punctajul social și recunoașterea facială în locurile publice pun în pericol drepturile omului și libertățile civile. Astfel, la uriașa presiune globală exercitată a pus umărul și UNESCO, organizație parte a ONU, care a reușit să determine Beijingul să accepte faptul că a sosit momentul stopării supravegherii în masă omniprezente cu ajutorul IA.

Marți, 23 noiembrie, cele 193 de state membre ale UNESCO au aprobat o primă recomandare pentru etica IA. În centrul textului se află un avertisment adresat guvernelor de a evita cazurile de utilizare periculoasă a tehnologiei deoarece amenință drepturile civile.

„Ori de câte ori nu sunteți sigur că dezvoltarea anumitor tehnologii va avea un impact negativ, dar presupuneți că s-ar întâmpla asta, nu o mai faceți! Este atât de simplu!”, a declarat directorul general-adjunct pentru Științe sociale și umane al UNESCO, Gabriela Ramos, cea care s-a opus cel mai mult implementării punctajului social la nivel global.

Rezoluția UNESCO solicită companiilor din Big Tech să efectueze evaluări ale impactului etic avut de dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Pe viitor, guvernele vor trebui să aibă în vedere „și acțiuni de remediere” pentru a proteja drepturile omului, în caz că situația o cere. De asemenea, UNESCO încurajează guvernele să aloce fonduri publice pentru a promova diversitatea în tehnologie, pentru a proteja comunitățile indigene și pentru a monitoriza amprenta de carbon a tehnologiilor Ia.

Rusia, de acord, America nici nu vrea să audă de așa ceva!

Recomandările UNESCO sunt, totuși, niște simple …recomandări, astfel că nu se știe dacă Beijingul chiar va interzice sistemul de recunoaștere facială și scoringul social.

Poziția Rusiei față de acest demers este clară, arată Politico: „La final, trebuie să fim trași la răspundere. Și, uneori, este chiar dificil să caute responsabilitate în lumea digitală”. În schimb, SUA, casa celor mai mari companii de Inteligență Artificială din lume, nu sunt semnatare ale noii recomandări. Dacă, însă, țările lumii rămân ferme pe poziție și nu dau înapoi, America se va trezi într-o situație nedorită în caz că nu se angajează să reglementeze segmentul IA.

„America poate spune «Nu-mi pasă, pentru că nu vreau să-mi impozitez platformele digitale». Dar dacă restul lumii taxează aceste companii din Big Tech, atunci trebuie să vii la discuții”, consideră Gabriela Ramos.

Printre altele, recomandarea UNESCO prevede interzicerea utilizării „inacceptabile” a Inteligenței Artificiale, cum ar fi punctajul social și identificarea biometrică de la distanță în locurile publice (cu excepția situației în care este vorba de combaterea criminalității grave și a terorismului).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
927 afisari

2 COMENTARII

  1. Păi și „ceferticatul” verde tot o formă de „scoring” va deveni. Vedeți ce se întâmplă în Australia unde și la budă trebuie să-l arăți dacă vrei să mergi.

  2. Astia au ajuns cu ia de la a fi de ajutor , sa imbunatateasca una alta la siistem de supraveghere si represiune pana o sa trsnf omul intr o gaina zapacita!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger