Cauta

SUA trimit bombardiere strategice B-52 deasupra Europei de sud-est / Ce se pregătește la Casa Albă

SUA trimit bombardiere strategice B-52 deasupra Europei de sud-est / Ce se pregătește la Casa Albă

Două bombardiere strategice B-52  ale SUA vor survola luni mai multe țări din sud-estul Europei, o nouă demonstrație de forță pentru a sublinia „angajamentul” Washingtonului față de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina, a anunțat comandamentul american.

Luni după-amiază, bombardierele B-52 Stratofortress cu baza în Marea Britanie „vor efectua survoluri la joasă înălțime în Europei de sud-est”, a precizat armata într-un comunicat.

Zboruri la joasă altitudine

Avioanele vor survola capitala Macedoniei de Nord, Skopje, apoi Piața Skanderbeg din inima capitalei Albaniei, Tirana. Apoi vor zbura de-a lungul coastei Muntenegrului și, în cele din urmă, deasupra orașului croat Dubrovnik.

„Scopul fiecărui survol este de a demonstra angajamentul și asigurarea SUA față de aliații și partenerii NATO din sud-estul Europei”, au precizat Forțele Aeriene, în contextul în care războiul din Ucraina intră în a șaptea lună, cu puține speranțe de pace.

În ceea ce privește NATO, invazia Rusiei în țara vecină la sfârșitul lunii februarie a dus la o extindere cu aderarea viitoare a Suediei și Finlandei, care au renunțat la neutralitatea lor tradițională.

Cererea lor de aderare la NATO a fost deja ratificată de SUA și de mai mult de jumătate din cei 30 de membri ai Alianței.

Președintele american Joe Biden a făcut din restabilirea relației transatlantice, deteriorată de predecesorul său Donald Trump, o prioritate de politică externă. NATO face parte din „fundația de securitate” a Statelor Unite, a declarat el recent.

În iunie, două avioane de luptă F-35 au survolat statele baltice, unde NATO și-a sporit, de asemenea, prezența pe teren.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version