Cauta

SUA, marele câștigător al războiului gazelor din Europa/Ce se ascunde în spatele sancționării Rusiei

SUA, marele câștigător al războiului gazelor din Europa/Ce se ascunde în spatele sancționării Rusiei

Exportatorii americani de gaz natural lichefiat (GNL) devin marii câștigători ai crizei de aprovizionare cu gaz a Europei, deoarece exportă volume record în Uniunea Europeană pentru a treia lună consecutivă, la prețuri care au crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Prețurile gazelor în Europa au atins maxime istorice, exact în momentul în care exportatorii de GNL din SUA au finalizat proiecte care erau în curs de dezvoltare de ani de zile, pentru a livra cantități abundente de gaz de șist pe piețele internaționale.

„SUA profită de penuria de gaz din Europa”

Marii dezvoltatori americani precum Cheniere Energy Inc, cel mai mare exportator din SUA, se numără printre principalii beneficiari după ce au semnat numeroase acorduri pe termen lung pentru vânzarea de GNL în ultimele luni, au declarat negociatorii, potrivit US News.

Traderi de materii prime precum Trafigura și Gunvor, precum și unele firme japoneze care au poziții în terminalele de lichefiere de gaze din SUA sunt, de asemenea, văzuți ca câștigători majori, după ce au redirecționat navele destinate inițial altor regiuni către piețele europene care plătesc mai bine.

Rusia, important exportator mondial de petrol și gaze, furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei.

„SUA și producătorii săi de GNL profită de pe urma penuriei de gaz din Europa și vor profita în continuare dacă volumele rusești sunt sancționate”, a spus un comerciant european.

Prețurile de GNL au crescut de 10 ori față de anul trecut

Prețurile spot ale GNL au crescut la un nivel record, aproape de 60 de dolari per milion de unități termice britanice (mmBtu) la sfârșitul săptămânii trecute, după invazia din Ucraina, de aproximativ 10 ori mai mult decât cu un an în urmă.

Prețurile vor crește probabil din nou după ce SUA au anunțat marți interzicerea exporturilor rusești de petrol și gaze ca represalii pentru invazia Ucrainei, și se așteaptă ca Marea Britanie să urmeze exemplul.

US Energy Information Administration estimează că exporturile de GNL din SUA vor ajunge la 322 de milioane de metri cubi pe zi în acest an.

Aceasta ar reprezenta aproximativ 22% din cererea mondială de GNL estimată pentru anul viitor, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs. Astfel, SUA ar depăși atât Australia, cât și Qatar, cei mai mari exportatori în prezent.

Zeci de nave redirecționate către Europa

Prețurile au crescut atât de mult în Europa, încât traderii de GNL ar plăti mai degrabă penalități de milioane de dolari pentru nelivrarea stabilită în alte țări, pentru posibilitatea de a vinde gazul la un preț superior cumpărătorilor europeni, a declarat Oystein Kalleklev, directorul executiv al armatorului FLEX LNG Management.

Două surse din cadrul unei mari firme energetice, care au cerut anonimatul, au spus că în ultimele trei luni SUA au redirecționat câteva zeci de nave către Europa de la destinațiile lor anterioare din Asia. O navă tanker-LNG transportă aproximativ 135.000 de metri cubi de gaz natural.

Numărul total de nave transportatoare de GNL din SUA expediate în Europa și Turcia în primele două luni ale anului 2022 a atins un record de 164, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de consultanță ICIS. Recordul anterior a fost de 125, în primul trimestru al anului 2020, a spus el.

Cele 6,4 milioane de tone de GNL exportate din Statele Unite în februarie, au valorat aproximativ 17,2 miliarde de dolari în Europa la un preț de 56 de dolari pe mmBtu sau 13,5 miliarde de dolari în Asia la 44 de dolari pe mmBtu

Țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Pakistanul, se luptă să concureze cu prețurile mari pe care Europa este dispusă să le plătească pentru GNL, fiind nevoite să se bazeze pe combustibili mai „murdari”, cum ar fi cărbunele, pentru a-și satisface cererea de energie.

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version