AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina și gazele rusești către Europa/Cum va muta Putin?

Războiul din Ucraina și gazele rusești către Europa/Cum va muta Putin?

Războiul din Ucraina și gazele rusești către Europa/Cum va muta Putin?

În ciuda cascadei de sancțiuni occidentale asupra Rusiei, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, un lucru nu a fost afectat până acum – fluxurile de gaz rusesc către Europa și fondurile necesare pentru a plăti pentru el.

Europa rămâne puternic dependentă de gazul rusesc, care furnizează aproximativ 40 la sută din nevoile sale, iar acum este îngrijorată că președintele rus Vladimir Putin l-ar putea folosi pentru a riposta împotriva sancțiunilor.

Dar Rusia, care pompează gaz prin conducte care traversează Ucraina și alte națiuni est-europene, are nevoie de bani, poate acum mai mult ca niciodată.

O analiză Reuters arată care este statutul acestei dependențe reciproce?

A existat întrerupere a furnizării de gaze din cauza războiului?

Până acum nu. Rusia a livrat gaz în Europa pentru a îndeplini contracte pe termen lung, potrivit cumpărătorilor precum Uniper și RWE din Germania și comercianților din țările baltice.

Dar de anul trecut, Rusia a livrat doar volumele contractuale, spunând că niciun cumpărător nu a cerut volume suplimentare și că nu are prea mult gaz de rezervă. Acest lucru a făcut ca prețurile să crească deoarece, în trecut, Rusia livra de obicei provizii suplimentare.

Prețurile au crescut, de asemenea, deoarece alți mari producători au avut dificultăți să livreze mai mult gaz pe fondul piețelor globale foarte strânse și a cererii în creștere din cauza redresării economice în urma pandemiei Covid-19.

Gazul care trece prin Ucraina spre Europa a fost afectat de război?

Nu. Volumele de gaz rusesc livrate la granița cu Slovacia, după o călătorie de aproximativ 800 de mile prin Ucraina, au crescut, de fapt, de la începutul războiului, potrivit datelor companiei slovace de transport de gaze Eustream. Prețurile gazelor de pe piața spot au crescut brusc, făcând gazul rusesc, care este vândut în mare parte prin contracte pe termen lung, mai atractiv pentru cumpărătorii europeni, spun analiștii.

Ucraina a interzis unele activități de comercializare transfrontalieră de gaze, dar a spus că nu va restricționa fluxul de gaz rusesc în Europa.

În interiorul Ucrainei, însă, unele conducte secundare de distribuție pentru consum intern au suferit daune din cauza bombardamentelor și a loviturilor aeriene, potrivit operatorului de gazoduct al țării, Gas TSO of Ukraine.

Într-un comunicat, compania a spus că a fost forțată să oprească aprovizionarea mai multor regiuni, lăsând sute de mii de locuitori fără gaz.

Ce se va întâmpla cu proiectul Nord Stream 2

Tribunalele sunt probabil următoarea oprire pentru promotorii Nord Stream 2, care ar putea încerca să conteste decizia de luna trecută a cancelarului german Olaf Scholz de a opri certificarea conductei.

Proiectul ar fi dublat capacitatea de livrare al uriașului gazoduct subacvatic existent Nord Stream 1, din Rusia către Germania.

Proiectul Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, este o conductă care se desfășoară în larg pe aceeași cale între Rusia și Germania.

Este terminat, dar dacă nu este certificat de Germania, este posibil să rămână nefolosit, ruginind încet în Marea Baltică și transformându-se într-o pierdere pentru proprietarul său, gigantul energetic al Rusiei Gazprom, precum și pentru cele cinci companii energetice occidentale care au suportat costurile acestuia.

Resuscitarea proiectului ar necesita refacerea încrederii între principalii săi sponsori – guvernele rus și german – ceea ce oficialii germani  consideră improbabil atâta timp cât Vladimir Putin rămâne la Kremlin.

În ceea ce ar echivala cu o schimbare dramatică, Ministerul Economiei din Germania lucrează la o nouă evaluare a conductei care ar putea concluziona că pune în pericol, mai degrabă decât contribuie la securitatea aprovizionării energetică germană.

De ce Nord Stream 1 continuă

Nord Stream 1, care furnizează gaz rusesc de mai bine de un deceniu, este în prezent linia de salvare a gazelor din Germania. Cea mai mare parte a gazului rusesc intră în țară prin această conductă, așa că oprirea acesteia ar marca o lovitură gravă pentru economia germană.

Nord Stream 2 a fost o situație diferită pentru că nu era încă în funcțiune și, până acum, Germania nu a avut nevoie de surse suplimentare de gaz.

Gazprom a susținut că vrea să construiască Nord Stream 2 pentru a furniza toate gazele Germaniei direct pe sub Marea Baltică, mai degrabă decât să se ocupe de conducte de tranzit prin Polonia și Ucraina. Gazprom a acuzat în repetate rânduri Ucraina că a furat gaze, ceea ce Kievul a negat.

De ce Rusia nu taie gazele

Kremlinul a spus că va răspunde la sancțiunile occidentale, dar nu a spus cum. Dar nu are niciun interes imediat în a opri transporturile de gaze, deoarece acest lucru ar priva Rusia de veniturile atât de necesare și ar accelera măsurile țărilor occidentale de a distanța de gazul rusesc.

Timp de zeci de ani, Kremlinul a căutat să se prezinte drept un furnizor fiabil de gaz. La sfârșitul anului trecut, când Belarus a amenințat că va întrerupe conductele care traversează teritoriul său ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Minskului, Moscova s-a grăbit să-și asigure clienții europeni că va îndeplini toate angajamentele prezente și viitoare de livrare.

Centralele nucleare din Germania

Cele trei reactoare nucleare rămase în Germania, care au furnizat 12% din producția sa brută de electricitate în 2021, sunt programate să fie închise în acest an. Țara a decis să renunțe la energia nucleară în urma dezastrului de la Fukushima din 2011.

Dar ministrul german al economiei, Robert Habeck, a propus recent posibilitatea de a lăsa reactoarele rămase să funcționeze mai mult timp.

Obstacolele tehnice, juridice și politice ar fi redutabile, iar energia nucleară nu ar putea înlocui pe deplin gazul rusesc. Extinderea exploatării centralelor nucleare ar necesita ca parlamentului german să schimbe legea actuală, care s-ar confrunta cu opoziția Verzilor.

Doi operatori germani de centrale nucleare – E.ON și RWE – și-au exprimat scepticismul cu privire la gestionarea acestora după 31 decembrie, spunând că combustibilul din centralele lor va fi consumat până la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, un alt operator, EnBW, a declarat că este deschis pentru a examina posibilitatea.

Între timp, Germania ia în considerare modalități de a-și reduce dependența de gazul rusesc, inclusiv prin accelerarea construcției de terminale pentru a primi gaz natural lichefiat non-rus, și amânarea dezafectării centralelor pe cărbune care fuseseră programate pentru închidere. În ultimele luni Germania a crescut utilizarea cărbunelui.

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger