AcasăSOCIALTradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să...

Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate

Zile libere de Paşte 2024

De Paște, creștinii sărbătoresc Învierea lui Iisus. Acesta a fost răstignit și a murit pe cruce, urmând ca după trei zile să învie. În Lunea de Paște există mai multe tradiții și obiceiuri.

Conform tradiției, în a doua zi de Paște se ciocnesc unul cu partea ascuțită iar altul cu partea rotundă (de la baza oului).

Se deschid porţile Raiului

În această zi, se crede că porțile Raiului sunt deschise, iar credința și obiceiurile populare dau culoare și semnificație fiecărui gest. Cei născuți în această zi sunt considerați binecuvântați, având parte de o viață plină de lumină și har.

Una dintre tradițiile cele mai întâlnite este stropirea casei cu agheasmă, ca o formă de protecție împotriva spiritelor rele. A doua zi de Paşte, finii merg în vizită la nașii lor, aducând cu ei daruri tradiționale precum pască, colaci sau ouă roșii.

O altă tradiţie care dăinuie de mai bine de trei sute de ani în satul Mocod, comuna Nimigea (Bistriţa-Năsăud), este „Craii de la Mocod” . Astfel, în a doua zi de Paşte sunt aleşi cei mai harnici doi tineri din localitate, care sunt numiţi „crai” şi care au dreptul să îi pedepsească pe alţi doi feciori leneşi.

Fetele nemăritate trebuie udate cu apă

Un alt obicei popular în a doua zi de Paște este tradiția de a stropi cu apă fetele nemăritate de la sat. Apoi, marțea, fetele erau cele care stropeau băieții.

La țară, tradiția spune că fetele nemăritate trebuie udate cu apă de izvor. Acestea așteptau băieții cu ouă roșii, palincă și prăjituri.

Obiceiul stropitului este păstrat și astăzi în unele zone, însă se folosește parfum.

Tradițiile și obiceiurile îmbină credința, spiritualitatea și moștenirea culturală, oferind comunităților ocazia de a celebra împreună și de a transmite mai departe valorile și învățăturile strămoșești.

author avatar
Andrei Ștefan
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger