AcasăȘTIRI EXTERNESeparatiștii scoțieni vor referendum de autodeterminare. Lui Boris Johnson i-a căzut masca

Separatiștii scoțieni vor referendum de autodeterminare. Lui Boris Johnson i-a căzut masca

Separatiștii scoțieni vor referendum de autodeterminare. Lui Boris Johnson i-a căzut masca

Duș scoțian pentru Boris Johnson. După victoria partidului său la alegerile locale, premierul separatist scoțian Nicola Sturgeon l-a îndemnat sâmbătă pe omologul ei britanic să nu se opună „voinței” poporului scoțian în favoarea unui referendum de autodeterminare.

Votul pentru Parlamentul din Holyrood, în Edinburgh, a fost o miză majoră la alegerile locale britanice, cu implicații impotante pentru unitatea Marii Britanii, care a fost subminată de Brexit.

Lipsindu-i un loc pentru a dispune de majoritate absolută, Partidul Național Scoțian (SNP) al popularei Nicola Sturgeon câștigă un al patrulea mandat și obține 64 de locuri din cele 129 din Parlamentul scoțian, conform finalului rezultatele anunțate sâmbătă.

Conservatorii scoțieni vin pe locul doi cu 31 de parlamentari, liderul lor Douglas Ross s-a felicitat pentru că a „blocat o majoritate pentru SNP și un referendum pentru independență”.

Însă SNP se poate lăuda, în fața refuzului Londrei de a accepta un nou referendum, cu majoritatea absolută de tabăra celor pro-secesiune: Verzii, care sunt favoarea separării de Regatul Unit, câștigă opt locuri. De asemenea, a reușit să înlăture noul partid Alba al fostului prim-ministru scoțian și fostul lider al SNP Alex Salmond, care devenise un adversar acerb al Nicolei Sturgeon și care nu a câștigat niciun loc în cadrul acestui scrutin.

„Poporul din Scoția a votat pentru ca partidele pro-independență să aibă o majoritate în Parlamentul scoțian”, le-a spus Nicola Sturgeon susținătorilor săi.

„Pur și simplu nu există nicio justificare democratică pentru Boris Johnson sau pentru oricine, să caute să blocheze dreptul poporului scoțian de a-și alege propriul viitor”, a declarat ea. „Este voința acestei țări”.

Opoziție la Brexit

Boris Johnson, care are ultimul cuvânt cu privire la autorizarea sau nu a acestui referendum, se opune ferm acestuia, considerând că o astfel de consultare poate avea loc doar „o dată la o generație”.

La referendumul din 2014, 55% dintre alegători au respins independența. Cu toate acestea, SNP consideră că Brexit a schimbat jocul, scoțienii opunându-se cu 62% și că națiunea britanică trebuie acum să poată adera la Uniunea Europeană ca stat independent.

În referendumul din 2014, 55% din alegători au respins independenţa. SNP consideră, totuşi, că Brexit a schimbat situaţia, scoţienii opunându-se cu 62%, iar acum Scoţia ar trebui să poată adera la Uniunea Europeană ca stat independent.

Boris Johnson, care nu a vizitat Scoția în timpul campanieielectorale, a felicitat-o pe Nicola Sturgeon și a invitat-o ​​la o întâlnire cu guvernul britanic, spunând că este necesar să „lucrăm împreună” la „provocările comune” , inclusiv relansarea regatului după pandemia Covid-19 care a luat peste 127.000 de vieți în Marea Britanie, scrie Le Point.

În restul Regatului Unit, alegerile de joi, primul scrutin de la victoria covârșitoare a conservatorilor la alegerile legislative din 2019 și de la Brexit, a fost un test pentru conservatorii lui Boris Johnson.

În Anglia, opoziția laburistă a fost menținută în mai multe fiefuri majore, în special în Londra, unde Sadiq Khan, care în 2016 a devenit primul primar musulman al unei capitale europene, a fost reales împotriva conservatorului Shaun Bailey. Laburiștii au câștigat victorii și la Manchester și Liverpool.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger