AcasăȘTIRI EXTERNEPost-Brexit și bătaia peștelui. Franța amenință, Londra trimite nave de patrulare

Post-Brexit și bătaia peștelui. Franța amenință, Londra trimite nave de patrulare

Post-Brexit și bătaia peștelui. Franța amenință, Londra trimite nave de patrulare

Marea Britanie a anunțat expedierea a două nave de patrulare ale Royal Navy lângă insula Jersey (dependență a coroanei britanice), în Canalul Mânecii, după ce Franța a sugerat că ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică a insulei, pe fondul unei dispute din ce în ce mai intense privind pescuitul, un subiect principal în conflictul post-Brexit dintre Londra și Paris.

Franța a amenințat că va lua măsuri de retorsiune împotriva Regatului Unit, în urma noilor condiții impuse de autoritățile britanice pescarilor francezi din largul insulelor Canalului Mânecii. Parisul a denunțat condiții, potrivit părții franceze, contrare acordului comercial încheiat între Uniunea Europeană și Londra în urma Brexit.

După ce a vorbit cu reprezentanții insulei Jersey (cea mai mare și mai cunoscută dintre insulele Canalului Mânecii) asupra ipotezei unei blocade a Franței, premierul britanic Boris Johnson și-a afirmat „sprijinul neclintit” pentru insulă.

El a subliniat, de asemenea, „necesitatea urgentă a unei dezescaladări a tensiunilor”, a raportat un purtător de cuvânt al liderului britanic. „Ca măsură de precauție, Marea Britanie va trimite două nave de patrulare pentru a monitoriza situația”, a adăugat acesta.

„Dezgustul” Franței

Ministrul francez al Mării, Annie Girardin, și-a exprimat  „dezgustul”, când a aflat că insula Jersey eliberase licențe pentru navele de pescuitcu condiții impuse unilateral – inclusiv o limită de durată a accesului acordat pescarilor francezi la apele sale.

„În acordul (post-Brexit), există măsuri de retorsiune și suntem pregătiți să le folosim”, a declarat Annie Girardin în fața Adunării Naționale, evocând „de exemplu transportul energiei electrice prin cablu submarin” pentru insula Jersey.

Insula cu 108.000 de locuitori importă 95% din energia electrică din Franța, potrivit datelor  S&P Global Platts.

În Jersey, guvernul a indicat că Franța și Uniunea Europeană și-au exprimat nemulțumirea față de condițiile impuse licențelor de pescuit, dar a asigurat că va respecta termenii acordului post-Brexit.

„Am intrat într-o nouă eră și este nevoie de timp pentru a regla totul. Jersey și-a manifestat în mod constant angajamentul de a găsi o tranziție lină către noul regim”, a declarat ministrul afacerilor Externe al insulei, Ian Gorst.

Exigențele Londrei strică peștele

Subiect exploziv pe parcursul negocierilor privind condițiile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, accesul pescarilor europeni la apele britanice continuă să provoace fricțiuni în ciuda acordului încheiat între Londra și Bruxelles, în vigoare de la 1 ianuarie.

Potrivit Parisului, Regatul Unit a publicat o listă de 41 de nave franceze, din 344 de cereri, autorizate să pescuiască în apele din Jersey, dar această listă este însoțită de noi cerințe „care nu au fost concertate, discutate sau notificate înainte” ca parte a acordului.

Într-un comunicat publicat marți, guvernul din Jersey a asigurat că „a acordat licențe de pescuit în conformitate cu acordul comercial” încheiat între Bruxelles și Londra la sfârșitul lunii decembrie.

Acesta din urmă prevede o perioadă de tranziție până în vara anului 2026, când pescarii europeni vor renunța la 25% din capturile lor din apele britanice.

Între timp, pescarii din Uniunea Europeană își mențin accesul garantat la zonele cuprinse între 6 și 12 mile marine de pe coasta britanică, care sunt bogate în pește.

Pentru a obține această autorizație, totuși, navele trebuie să demonstreze autorităților britanice că au pescuit deja în această zonă în perioada de referință 2012-2016. Și tensiunile au reapărut în ultimele zile, pescarii plângându-se de încetineala Londrei de a le elibera licențe.

100 de nave franceze, pregătite de protest

Întrebat de AFP, Dimitri Rogoff președintele comitetului regional pentru pescuit din Normandia, a declarat că o sută de nave franceze intenționează să se deplaseze, joi, în portul Saint Helier, capitala insulei Jersey, pentru a-și arăta nemulțumirea.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat că orice posibilă blocadă a porturilor din Jersey de către pescarii francezi „ar fi total nejustificată”.

Situația este cu atât mai complexă cu cât Bruxelles-ul și Londra încă nu au reușit să cadă de acord asupra adoptării cotelor de pescuit pentru stocurile partajate între UE și Regatul Unit pentru 2021

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger