Cauta

Semnal de alarmă de la Davos: „Ne confruntăm cu 4 crize simultan” / Vor fi adevărate șocuri

elevi

De ce bursele elevilor ajung cu întârziere în luna octombrie. Decizia luată de Ministerul Educației

Pe lângă criza economică generată de inflație, omenirea se confruntă cu alte 3 crize iar situația nu pare deloc să se redreseze. În acest context, liderii mondiali adunați la Forumul de la Davos fac profeții apocaliptice.

Aceștia sunt îngrijorați de amenințările multiple la adresa economiei globale. De altfel, unii au semnalat riscul unei recesiuni la nivel mondial, transmite Reuters.

Inflația a depășit așteptările

Creşterile de preţuri au subminat încrederea consumatorilor şi au zdruncinat pieţele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.

Între timp, repercusiunile asupra pieţelor petroliere şi alimentare ale invadării Ucrainei de către Rusia în februarie şi blocajele cauzate de Covid-19 în China au agravat situația.

„Avem cel puţin patru crize, care sunt împletite. Avem inflaţie mare… avem o criză energetică… avem sărăcie alimentară şi avem o criză climatică. Şi nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize. Dar dacă nici una dintre probleme nu va fi rezolvată, chiar mă tem că ne confruntăm cu o recesiune globală cu un efect extraordinar… asupra stabilităţii globale”, a spus vicecancelarul german Robert Habeck.

Perspectivele economice, umbrite de război și inflație

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus luna trecută previziunile de creştere globală, pentru a doua oară în acest an, invocând războiul din Ucraina şi evidenţiind inflaţia drept ”un pericol clar şi prezent” pentru multe ţări.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vorbind luni la Davos, a declarat că războiul, condiţiile financiare mai stricte şi şocurile preţurilor – în special pentru alimente – au ”umbrit” în mod clar perspectivele economice, deşi ea nu se aşteaptă încă la o recesiune.

În timp ce impactul economic al crizei din Ucraina este resimţit cel mai puternic în Europa, economia SUA este cea care se confruntă cu cele mai mari presiuni ale preţurilor.

Ultimele stiri

  • Breaking News // ŞOC: Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat!
  • Situație incredibilă! Un candidat la Primăria Sibiu şi-a pus rudele pe lista de consilieri, inclusiv bunica/„Suntem o familie unită”
  • Oamenii Politici Cibernetici sunt niște panarame de oameni politici cibernetici
  • Kremlin-Beijing: o prietenie care ar putea zgudui lumea
  • Biden și Trump se întrec să facă pe zmeii cu cea de-a doua economie globală
  • VIDEO. Blinken a cântat la chitară într-un bar din Kiev/Momentul a iscat păreri împărțite, dată fiind situația de pe front
  • Europa, strivită între China și America. Până când?
  • Biologia, aruncată peste bord. Showbizul și șmecheria “non-binarilor”
  • George Simion useristu’
  • Gafă a premierului Ciolacu, la un eveniment la Constanța. Și-a început discursul cu „onorată instanță” – VIDEO
  • Exit mobile version