AcasăȘTIRI EXTERNECât mai durează APOCALIPSA PREȚURILOR! Anunțul care sperie făcut de Banca Mondială

Cât mai durează APOCALIPSA PREȚURILOR! Anunțul care sperie făcut de Banca Mondială

Criză a prețurilor fără precedent. Banca Mondială spune cât vor dura scumpirile / Raport asupra produselor de bază

Prețurile produselor de bază vor rămâne ridicate până în 2024, potrivit unui raport de la Banca Mondială. În următorii ani, materiile prime se vor menține la „niveluri ridicate din punct de vedere istoric”, avertizează instituția cu sediul în Washington.

Exacerbată de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la alimente și energie ar trebui să continue până la sfârșitul anului 2024, potrivit Băncii Mondiale.

„Cel mai mare șoc global din anii ’70 încoace”

„Războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele de mărfuri și a schimbat tiparul comerțului, producției și consumului la nivel mondial”, arată instituția într-un raport publicat marți. Autorii estimează că „prețurile vor rămâne la niveluri istorice ridicate până la sfârșitul anului 2024”.

Aceștia subliniază că creșterea prețurilor la energie din ultimii doi ani a fost cea mai mare de la criza petrolieră din 1973. „Prețul produselor alimentare de bază – segment unde Rusia și Ucraina sunt producători importanți – și al îngrășămintelor, a căror producție depinde de gazele naturale, a crescut mai mult decât oricând din 2008 încoace”, a precizat Banca Mondială într-un comunicat.

„Global, acesta este cel mai mare șoc în cea ce privesc produsele de bază pe care l-am văzut din anii ’70 încoace”, a adăugat instituția, infomează Le Point.

2022: Prețurile la energie, cu 50% mai mari!

„Acest șoc este agravat de creșterea restricțiilor asupra comerțului cu alimente, combustibil și îngrășăminte”, spune Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții, adăugând că acest lucru ridică „spectrul stagflației”.

Numai în ceea ce privesc prețurile la energie, Banca se așteaptă la o creștere de peste 50% în acest an, înainte de a scădea în 2023 și 2024. Se preconizează că bunurile nonergetice, cum ar fi produsele agricole și metalele, vor crește cu aproape 20% în 2022 și apoi vor scădea în anii următori.

Sancțiunile prelungite împotriva Rusiei vor agrava situația

„Cu toate acestea, se așteaptă ca prețurile materiilor prime să rămână cu mult peste media ultimilor cinci ani și, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni chiar mai ridicate și mai volatile decât se așteaptă în prezent”, avertizează banca.

Aceste creșteri de prețuri au „costuri umane și economice considerabile și riscă să submineze progresele înregistrate în reducerea sărăciei”, se mai precizează în raport.

author avatar
Tudor Borcea
432 afisari

6 COMENTARII

  1. Guvernul de slugi face ceva ?
    De altii avem grija, de noi ioc, sau ne batem joc, ca atat putem, si vrem.
    Liberalul daca nu e si pramatie, nu e liberal destul

    • Trebuie să înțelegem că dacă e conflict în Ukraina nu ne mai ies tractoarele la arat, semănat și recoltat. Tractoarele sunt conectate la liniștea din Ukraina. Dispare liniștea, tractoarele se opresc automat și refuză să mai iasă la arat, la semănat și la recoltat. Nu e logic să protesteze? Iar noi din solidaritate cu Ukraina trebuie să refuzăm să ne mai încălzim, să mai gătim , să mai mîncăm și să ne facem nevoile. Dacă suntem solidari, ce ne mai trebuie mâncare și căldură? De la Johhanis în jos, toți facem la fel.

    • Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
      SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com

  2. Nu a facut nimic din masurile economice zise , scadere tva , blocarea preturilor, scaderea accizei, nimic. La nivel mondial sa i de jos pe astia unu la suta bogati care fac toate manevrele cu guvrrnrle slugi pt ei!!

  3. ”ceea ce priveste” nu are plural, nu poti spune ”ceea ce privesc”, expresia inseamna ”referitor la” sau ”in legatura cu” si este la singular indiferent de numarul la care face referire

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger