Cauta

Se pune la cale un nou puci împotriva lui Erdogan! Turcii, gata să-l dea jos pe „Sultanul” de la Istanbul

erdogan

Erdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la Madrid / „Ceea ce contează este ca...”

Șase partide de opoziție din Turcia au convenit să revizuiască legile și instituțiile electorale ale țării printr-un pact istoric menit să pună capăt celor aproape 20 de ani la putere ai președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Liderii celor mai mari cinci partide ale țării și un partid puternic pro-kurd s-au angajat luni să reducă rolul lui Erdogan și să restabilească statul de drept, după ani de regresie democratică.

„Erdogan, altădată un far al speranței”

„Suntem hotărâți să construim un sistem puternic, liberal, democratic și just, care să stabilească separarea puterilor cu o legislatură eficientă și participativă, o putere executivă stabilă, care funcționează într-o manieră transparentă și responsabilă, și o justiție independentă și imparțială”, se spune în declaraţia lor comună.

„Turcia a pierdut mult în ultimii zece ani sub președintele Erdogan, care a început ca un far al speranței”, a declarat în urmă cu câteva zile un oficial înalt al Fundației Bertelsmann, evocând bilanțul democrației din Turcia.

Turcia a devenit o țară autoritară

„Separația puterilor și participarea sunt atât de limitate încât în ​​ultimii doi ani a trebuit să caracterizăm Turcia ca o țară autoritară. Din păcate, această evaluare nu s-a schimbat între timp”.

Potrivit Money Review.gr care citează Financial Times, Kemal Kilicdaroglu, de la Partidul Popular Republican (CHP) și Meral Aksener, de la partidul de dreapta IYI, s-au numărat printre liderii care au semnat pactul.

Lor li s-au alăturat Ali Babacan și Ahmet Davutoglu, ambii care fuseseră anterior miniștri sub Erdogan, dar ulterior au demisionat din Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), la guvernare, pentru a forma două facțiuni separate. Au fost implicate și alte două partide mici, partidul islamist Saadet și Partidul Democrat de dreapta.

Economia, în jos, inflația a explodat

Mișcarea vine pe fondul nemulțumirii publice în creștere față de situația din ce în ce amai precară a economiei și a creșterii explozive a inflației și sărăciei care au erodat popularitatea lui Erdogan și a AKP. În centrul declarației a fost promisiunea de a aboli sistemul prezidențial de guvernare, care a fost introdus în 2018 și i-a acordat puteri enorme lui Erdogan.

Alte angajamente includ impunerea unui mandat de șapte ani președintelui și eliminarea puterilor liderului și cabinetului său de a declara starea de urgență.

Cele șase partide s-au angajat să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pe care președintele turc le-a negat în repetate rânduri.

Ei au mai spus că vor garanta independența băncii centrale a Turciei, care s-a confruntat cu ingerințe serioase din partea lui Erdogan în ultimii ani.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version