AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Erdogan îl face KO pe Putin! Turcia închide Bosforul,...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Erdogan îl face KO pe Putin! Turcia închide Bosforul, navele Rusiei nu pot intra în Marea Neagră!

rusiaO nouă lovitură pentru Putin! Navele militare rusești, interzise prin Bosfor și Dardanele

Turcia a interzis trecerea strâmtorilor Bosfor și Dardanele de către toate navele de război, a anunțat luni seară ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu. 

Decizia a fost luată din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, Administrația Erdogan îndemnând inclusiv ţările riverane Mării Negre, precum România, să evite tranzitul cu ambarcaţiuni militare.

UPDATE 14.55 Reacție pe un ton amenințător din partea Rusiei, venită din direcția fostului lider de la Kremlin. E vorba despre Dmitri Medvedev, actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a răspuns cu un avertisment recentei declarații a ministrului francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire.

„Un ministru francez a spus astăzi că ne-au declarat război economic. Fiți atenți la discurs, domnilor! Și nu uitați că războaiele economice din istoria omenirii s-au transformat adesea în războaie reale”, sună mesajul oficialului rus.


Reacția lui Medvedev vine după ce, marți, ministrul francez Bruno Le Maire a avertizat susținând că „vom provoca prăbuşirea economiei ruse prin sancţiunile economice occidentale impuse ca reacţie la invazia rusă în Ucraina”, transmite AFP, preluat de Agerpres.


UPDATE 14.08 Belarus s-a alăturat marți, 1 martie, invaziei ruse a Ucrainei, trupele țării intrând în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, au confirmat autoritățile ucrainene.

Într-un tweet postat marți dimineață, parlamentul ucrainean, Rada Supremă, a confirmat rapoartele anterioare conform cărora trupele belaruse se aflau pe teritoriul ucrainean.
Citiți mai multe AICI.

UPDATE 13.08 Uniunea Europeană a decis să furnizeze Ucrainei 70 de avioane de luptă de fabricație rusească, pentru a ajuta la apărarea țării împotriva trupelor invadatoare ale lui Vladimir Putin. Trei țări NATO trimit, astfel, avioane de luptă unei țări care nu face parte din Alianță, dar pe care au decis să o sprijine în fața invaziei Moscovei. Citiți mai multe AICI.

UPDATE 12.17 Ucraina, care s-a deconectat, luna trecută, în cadrul unui test, de la rețeaua electrică din era sovietică, vrea să se conecteze la sistemul energetic al UE. Deconectarea de la rețeaua dominată de ruși este, întâi de toate, un proiect politic. Citiți mai multe AICI.

UPDATE 10.37 Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a făcut o serie de precizări în fața temerilor unui eventual pericol în care s-ar afla țara noastră, vecin al Ucrainei, în contextul conflictului din această țară.

Câtă vreme forțele armate române sau NATO nu se implică în „războiul împotriva Rusiei”, România nu are de ce se teme în actualul context, a spus Kuzmin – CITIȚI mai multe AICI.


UPDATE 10.29. Imagini video postate pe rețelele sociale arată cum clădirea Consiliului Local din centrul orașului Harkov este distrusă de o rachetă.

Pe imaginile surprinse de o cameră de supravehgere din Piața Libertății din Harkov se vede cum o rachetă lovește clădirea la ora 08:01, marți dimineață. Imaginile au fost publicate de Leonid Ragozin, jurnalist independent.

__________________________________________

UPDATE 10.14 Forțele armate ucrainene împușcă tot ce mișcă. Un civil israelian, cunoscut DJ în cluburile din Kiev, omorât „din greșeală”

Numele bărbatului mort este Roman Brodsky, potrivit timesofisrael.com. Tatăl acestuia a povestit că bărbatul încerca să ajungă cu mașina în Moldova, de unde să se întoarcă în Israel, când a fost oprit la un punct de control, de către forțele ucrainene, care au deschis focul. ”Au crezut că este cecen sau ceva și l-au ucis”, susține tatăl victimei.


UPDATE 9.55 Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a anunțat că va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina, transmite BBC.

„Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale. CITIȚI mai multe AICI.


Herson, un oraș important din sudul Ucrainei, a fost atacat, marți dimineață, potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale.

„Orașul este de facto înconjurat, sunt mulți soldați ruși și echipament militar din toate părțile, au pus blocaje rutiere la ieșiri”, a declarat jurnalista Alyona Panina, care se află la Herson, pentru postul de televiziune Ukraine 24. CITIȚI mai multe AICI.


UPDATE 9.54 Imaginile din satelit surprinse luni, 28 februarie, în Ucraina arată un uriaș convoi militar rusesc care se întinde pe aproximativ 64 de kilometri la nord-vest de capitala Kiev, un obiectiv militar cheie pentru Rusia în ofensiva sa în această țară – CITIȚI mai multe AICI.


UPDATE 9.40 S-a aflat că Republica Moldova nu se va alinia sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, în contextul agresiunii din Ucraina. Chișinăul alege, așadar, să rămână neutru.

„Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a declarat Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la TV8, citat de unimedia.info.

„Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, în RM s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Rusiei și la această etapă noi ne menținem pe această linie”, a precizat Popescu, înainte de a anunța că „societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a antrena Republica Moldova în astfel de sancționări, care implică costuri”.

UPDATE 9.27. După ce a făcut propagandă războiului, Marea Britanie refuză să primească imigranți din Ucraina. „Nu au viză, nu intră!”

Cum tot mai mulți ucraineni au ales să fugă din calea războiului și să se refugieze departe de Ucraina afectată de invazia rusă, un mesaj venit de la Londra nu a fost trecut cu vederea.

Concret, în prima zi a acestei săptămâni, Marea Britanie a promis că îşi va relaxa exigenţele pentru primirea mai multor ucraineni care au familie în Regatul Unit. Însă a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Verificările biometrice şi de securitate sunt fundamentale (…) şi vor rămâne aşa”, a anunțat ministrul de Interne, Priti Patel. În cazul în care rudele „britanicilor nu îndeplinesc criteriile obişnuite (pentru a avea o viză), dar trec de verificările de securitate, le vom oferi permisiunea de a intra în Regatul Unit”, a precizat Patel.

UPDATE 9.17 Staţia Spaţială Internaţională, care funcţionează în principal datorită colaborării între SUA şi Rusia, nu este afectată pentru moment de tensiunile extreme între cele două ţări, provocate de invazia rusă în Ucraina, a asigurat luni NASA, citată de AFP, potrivit Agerpres. “Noi operăm paşnic în spaţiu la ora actuală”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat al NASA.

Echipele americană şi rusă “îşi vorbesc în continuare”, “lucrează în continuare împreună” şi “operează exact ca acum trei săptămâni”, a precizat Lueders.

UPDATE 9.16 Bulgaria, Polonia și Slovacia vor transfera în Ucraina 70 de avioane de luptă care pot fi staționate pe aerodromurile din Polonia. ANunțul vine de la serviciul de presă al Marinei Ucrainene și a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook. Conform datelor oficiale ale Marinei Ucrainene, Bulgaria va transfera 16 avioane de luptă MiG-29 și 14 avioane de atac Su-25, Polonia – 28 avioane MiG-29 și Slovacia – 12 avioane MiG-29.

UPDATE 9. 11 China își retrage cetățenii din Kiev, primii fiind studenții

Ambasada Chinei în Ucraina a anunțat că primul grup a plecat luni, menționează Stephen McDonell, corespondent BBC, via Twitter. Presa de stat a precizat faptul că e vorba despre studenți chinezi din Kiev, care se îndreptau spre Moldova. S-a aflat că și alte grupuri de studenți urmau să facă același lucru.


UPDATE 09.04: China începe evacuarea cetățenilor din Kiev. Rușii declanșează iadul asupra capitalei Ucrainei? Nimeni nu știe, dar cert e că informațiile Beijingului confirmă această nedorită ipoteză.


„Atunci când Turcia nu este parte beligerantă într-un conflict, are autoritatea de a restricţiona tranzitul navelor militare ale statelor beligerante prin Strâmtoarea Bosfor. Dacă o navă militară revine la propria bază din Marea Neagră, tranzitul nu este blocat.  Respectăm prevederile Acordului Montreux”.

Toate guvernele, riverane sau non-riverane, au fost avertizate să nu trimită nave militare prin Strâmtoarea Bosfor”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

Turcia deține controlul asupra strâmtorilor

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat anterior că Turcia nu poate abandona legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va implementa un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, pentru a preveni escaladarea războiului, relatează Reuters.

Turcia a descris duminică invadarea Ucrainei de către Rusia drept un „război”, ceea ce i-a permis să invoce articole conform unui acord internațional din 1936 care va limita trecerea unor nave rusești prin strâmtorile turcești. Turcia are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia și are legături bune cu ambele.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă, deoarece acesta încearcă să își gestioneze angajamentele occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

author avatar
Andreea Vlad
2.498 afisari

2 COMENTARII

  1. Jurnalizdo,nici o institutie mediatica nu a anuntat asa ceva.In asternutul carui sef de a National te culci?Macar fa 2-3 copii asa ai fi mai utila tarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger