Pesta porcină africană se răspândește „într-un ritm alarmant” în Europa, avertizează specialiștii. Din România până în Germania, această boală extrem de contagioasă la animale câștigă teren.
Gripa porcină continuă să se răspândească rapid în special în estul Europei, unde focarele recente au generat temeri privind o răspândire mai largă a virusului.
Lovitură pentru industria europeană a cărnii de porc
„Numărul de cazuri și de zone nou afectate crește în ciuda eforturilor depuse, iar țările au mari dificultăți în a controla și elimina boala”, a declarat Gregorio Torres, șeful departamentului științific al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană (PPA) au apărut în fermele europene, cu aproape 71.000 de cazuri înregistrate de OMS până la 1 septembrie. Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care are 197 de astfel de focare, în Republica Moldova și în vestul Rusiei, unde săptămâna trecută au fost depistate cinci noi focare în ferme, informează Le Point.
Prezentă în fauna sălbatică, boala a apărut și în Italia, într-o fermă din regiunea Roma, la începutul lunii iunie, și în Germania, în lunile mai și iulie, cu două focare în landurile Mecklenburg-Vorpommern și Saxonia Inferioară (Nord) și aproape 2.800 de animale de fermă sacrificate. În ciuda proximității lor, Franța și Olanda au fost scutite până acum.
În absența unui tratament, boala este în general fatală pentru animale și conduce la o serie de sacrificări preventive pentru a preveni răspândirea acesteia. Ca atare, reprezintă o amenințare pe termen lung pentru industria europeană a cărnii de porc, „mai mare exportator de carne de porc și produse din carne de porc din lume, cu aproape 5 milioane de tone exportate în fiecare an”, a declarat la sfârșitul lunii iulie Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).