AcasăDIVERSEVaccinul anti-pesta porcină africană este gata. Uniunea Europeană nu-l vrea

Vaccinul anti-pesta porcină africană este gata. Uniunea Europeană nu-l vrea

porcMai merită să ţii un porc în bătătură? Iată calculul corect: câte te costă să creşti "un Ghiţă" în coteţ!

În prezent, 93% din cazurile de pestă porcină africană din UE sunt în România. O șansă uriașă pentru țara noastră ar fi vaccinul împotriva acestei boli, care a devastat efectivele de suine. Vaccinul, produs de americani în colaborare cu Vietnamul, este gata, însă Uniunea Europeană nu-l vrea, iar fără aprobarea UE, România nu are voie să-l importe.

Vaccinul împotriva pestei porcine africane a fost finalizat, însă autoritățile europene nu au de gând să permită utilizarea acestuia. De ce? Pentru că 93% din cazurile de pestă porcină africană din UE se află în România, o țară lipsită de importanță pentru oricine. Mai mult, în Uniunea Europeană există o supraproduție de carne de porc, fapt care a dus la o scădere a prețurilor de vânzare și, implicit, falimente în lanț ale fermierilor. În România, industria cărnii de porc a fost efectiv distrusă de pesta porcină africană și de incapacitatea guvernelor, care s-au perindat din 2017 până acum, de a lua măsuri eficiente. Reprezentanții industriei se uită acum cu speranță la vaccinul din Vietnam și caută sprijin în mediul politic pentru a pleda la UE în favoarea aprobării importului acestui produs.

”Vaccinul împotriva pestei porcine africane este finalizat și se află în testări în Vietnam și urmează, din câte am înțeles, să se facă testări și în Statele Unite, ceea ce ar ajuta mult la credibilitate. Mai ales că vaccinul este american, făcut în colaborare cu industria vaccinurilor pentru animale din Vietnam. Am început și noi să avem discuții și să încercăm să găsim o modalitate și sprijin politic prin care să se importe acest vaccin. Pentru că un vaccin nu poate intra în România fără aprobarea Uniunii Europene. De regulă, Uniunea Europeană aprobă vaccinuri, chiar dacă testarea nu este făcută pe teritoriul UE. La ora actuală, 93% din cazurile de pestă porcină africană din Uniunea Europeană sunt în România”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Capcana depozitării

Singurul sprijin financiar pe care UE îl dă la carnea de porc este cel pentru depozitarea privată, o dată la trei ani. Anul trecut, în noiembrie, marii producători din UE au solicitat ajutorul, însă Comisia Europeană l-a acordat cu o întârziere de 4 luni. ”Acest sprijin a venit, însă, oricum foarte târziu pentru toată lumea, iar pentru România este inutil. Noi nu prea avem ce depozita și nu avem nici depozite pentru a congela carnea de porc în cantități semnificative. La ora actuală, de la începutul acestei scheme de sprijin, s-au depozitat în toată Europa în jur de 47.000 de tone de carne de porc, care, la un moment dat, după 6 luni, va fi decongelată și scoasă la vânzare. Ar fi bine ca această cantitate să fie vândută către țări terțe, nu să fie decongelată și vândută intracomunitar. Pentru că această cantitate va avea un efect de destabilizare a prețurilor, mai ales că prețul cărnii decongelate este mult mai mic decât cel al cărnii proaspete”, ne-a precizat președintele APCPR, Ioan Ladoși. De această schemă de ajutor au beneficiat în primul rând țările mari producătoare de carne de porc, care sunt Danemarca, Olanda, Spania și Germania. În România s-au congelat 200 de tone, adică nimic, față de 20.000 de tone în Danemarca.

China și-a revenit miraculos

China a reușit să-și revină miraculos după focarele extinse și devastatoare ale pestei porcine africane, astfel că vânzările de carne de porc ale țărilor UE au scăzut cu 50% către această zonă. Uniunea Europeană nu dă subvenții pentru carnea de porc și carnea de pui pentru că există o supraproducție europeană la aceste sortimente, susțin reprezentanții fermierilor români. ”Acum se caută debușeuri, se duce mai mult în Vietnam, în Filipine, dar nici pe departe nu se ridică la volumele care se exportau. Prețurile la nivel de fermieri sunt foarte mici, față de costurile de producție. La ora actuală, nu există niciun fermier din Europa care să facă bani din vânzarea porcilor pe care i-a crescut. Tocmai de aceea există un ritm foarte accelerat în care se închid fermele din Europa. Iar la noi, cu atât mai mult se închid din cauza pestei porcine africane”, a mai afirmat Ioan Ladoși, președintele APCPR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.437 afisari

12 COMENTARII

    • Normal că nu vrea acest vaccin. Porci vor mai rămâne doar în instituțiile ieoropene. Pesta porcină nu se ia la leghetebiști și drogați.

    • Le este frica politicienilor ca ar fi fortati sa se vaccineze. La cum arata…..

  1. Ne pierdem in detalii. Nu UE e problema, daca vor, autoritatile pot sa l importe ca si supliment alimentar.

  2. Pai și vaccinurile anti covid rusesti(Sputnik) erau interzise în UE, dar UNGARIA CU AI EI CONDUCATORI, L-A IMPORTAT, fara sa tina cont de gunoaiele de la bruxelles. La noi în colonie, cu jalnicile slugi pupincuriste, numai dacă ne dau voie stapani! Mi-e scârbă!

    • Vierme, ai ieșit vreodată în stradă la protest? Că și mie-mi e scîrbă de rahați care sunt „eroi” la tastatură.

  3. Păi: ori e gata pentru a fi lansat pe piață, ori e gata pentru a începe testările. Confuzia din capul autoarei e impardonabilă. Dacă trece cu bine testările și e autorizat de FDA nu ar trebui să fie niciun impediment pentru autorizarea în UE. Mai terminați cu scenarita asta bezmetică cum că am fi proștii satului! Suntem o țară normală, pentru care e bine ce este bine și pentru alții.

    • ”Vaccinul împotriva pestei porcine africane a fost finalizat, însă autoritățile europene nu au de gând să permită utilizarea acestuia. De ce? Pentru că 93% din cazurile de pestă porcină africană din UE se află în România, o țară lipsită de importanță pentru oricine. Mai mult, în Uniunea Europeană există o supraproduție de carne de porc, fapt care a dus la o scădere a prețurilor de vânzare și, implicit, falimente în lanț ale fermierilor.”
      Citesti dar nu intelegi ce citesti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger