AcasăȘTIRI EXTERNEGeneral american: „E timpul ca Ucraina și Republica Moldova să rezolve acum...

General american: „E timpul ca Ucraina și Republica Moldova să rezolve acum problema Transnistriei” / Rusia amenință direct Chișinăul

General american: „E timpul ca Ucraina și Republica Moldova să rezolve acum problema Transnistriei” / Rusia amenință direct Chișinăul / Foto: printscreen

Fostul comandant al Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa, generalul-maior (rtr) Ben Hodges a estimat că „poate e timpul ca Ucraina şi Republica Moldova să rezolve problema Transnistriei acum”.

„Kremlinul chiar nu se poate opri la acest moment. Vrea poporul din Transnistria să fie legat de un cadavru care este în acest moment Federaţia Rusă? Este speranţă pentru un viitor pozitiv pentru el?”, a scris Hodges pe pagina sa Twitter.

Serghei Lavrov amenință Chișinăul

Generalul Ben Hodges s-a aflat în Bucureşti recente, unde a participat la lansarea cărţii „Viitorul război şi apărarea Europei” şi a fost un speaker principal în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum, informează Monitorul Apărării și Securității.

Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ameninţat, Republica Moldova. „În ceea ce priveşte interesele noastre, acolo se află pacificatorii noştri, se află Grupul Operativ al Trupelor Ruse, militarii noştri care păzesc cel mai mare depozit de muniţii din Europa, la Cobasna şi toţi trebuie să înţeleagă că orice acţiuni care vor pune în pericol securitatea militarilor noştri vor fi interpretate, în concordanţă cu dreptul internaţional, ca un atac asupra Federaţiei Ruse” a declarat Lavrov.

Șeful diplomației Rusiei nu a detaliat despre ce fel de ameninţări din partea Republicii Moldova este vorba. Administraţia de la Chişinău au cerut în repetate rânduri Rusiei să-şi retragă militarii din Republica Moldova.

Nu este prima ameninţare din partea oficialilor ruşi. Inclusiv generalul care conduce trupele în războiul din Ucraina a declarat că obiectivul principal este ocuparea inclusiv a regiunii Odesa şi realizarea joncţiunii cu trupele ruseşti şi separatiştii din Transnistria, teritoriu al Republicii Moldova.

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei cu motivul că apără populaţia vorbitoare de limba rusă şi au fost temeri la Chişinău că Rusia va încerca ocuparea Transnistriei şi chiar a Republicii Moldova.

Forțele Moscovei în Transnistria

Dar Chișinăul are o armată mică, de aproximativ 6.000 de militari, slab dotaţi, fără un sprijin de luptă puternic. În Transnistria, Rusia are în jur de 2.000 de militari, care nu mai au niciun mandat internaţional. Aceştia sunt grupaţi într-o misiune de menţinere a păcii, desfăşurată după războiul din 1990-1992, dintre Moldova şi forţele separatiste susţinute de Armata a 14-a a Rusia, şi GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria), care are misiunea de a păzi depozitele de la Cobasna, unde sunt în jur de 22.000 tone de muniţii şi echipamente militare. Transnistria a dezvoltat, de asemenea, o armată de aproximativ 5.000 de militari.

În iunie 2018, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluție care solicită Rusiei să retragă imediat Grupul operaţional de pe teritoriul Moldovei.

În 2020, preşedintele Maia Sandu, a declarat că forţa armată trebuie să fie retrasă din Transnistria separatistă, declarând că „nu există acorduri bilaterale cu privire la Grupul operaţional şi la depozitul de arme”. Sandu a propus ca misiunea rusă să fie înlocuită cu una internaţională sub egida OSCE.

author avatar
Tudor Borcea
454 afisari

7 COMENTARII

  1. DRACUL ISI BAGA COADA SI IN BASARABIA !,vor un front cat mai larg ,mai rasfirati rusilor mai rasfirati !,asa poat vinde americanii mai multe arme prostilor care pun botul !.

    • 1) americanii vor vinde mereu arme ptc sunt bune fata de cazaturile rusilor,
      2) ce front rasfirat ca au rusi 5000 de soldati acolo care nu pot fi alimentati in nici o directie :)) deci pica sigur moldovenii trebuie doar sa tina frontu pe vest si sa mai dea cu artilerie de tocat ii toaca ucrainienii:))
      3) Moldova poate primi suport logistic si militar din partea romaniei, poate chiar si cateva sute de voluntari

  2. Diavolul drogat si poponar isi baga coada in Moldova care nu au bani de mamaliga ,si au votat o femeie care a facut scoala la amerlicani ,o periculoasa Victorie pentru Rusia

  3. Un alt alzheimer din bideul varsat de degenerati care vor sa atomice lumea, ca oricum mor ei. Doamne Dumnezeuule, da cu dracii si cocalacii in ei!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger