AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în moscheile din Arabia Saudită

Revoluție în moscheile din Arabia Saudită

Revoluție în moscheile din Arabia Saudită

Un ministru vrea să reducă volumul megafoanelor instalate pe moscheile din Arabia Saudită și să limiteze utilizarea lor la chemarea la rugăciune.

Ministerul saudit Afacerilor Islamice a ordonat moscheilor să-și stabilească difuzoarele la o treime din volumul lor maxim și să le limiteze utilizarea la chemarea la rugăciune și nu la difuzarea unor predici întregi.

Această măsură a stârnit imediat valuri în cercurile religioase și conservatoare din ultra-conservatorul regat saudit, o țară care practică islamul riguros.

Ministrul Afacerilor Islamice, Abdullatif al-Sheikh, a justificat această decizie invocând sănătatea și bunăstarea copiilor și a persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot.

„Cei care vor să se roage nu trebuie să aștepte chemarea la rugăciune de către imam”, a asigurat ministrul într-un videoclip difuzat de televiziunea de stat. „Ar trebui să fie deja la moschee înainte”, a adăugat el.

Canalele TV transmit deja rugăciuni și predici din Coran, a spus el, sugerând că moscheile nu trebuie să adauge mai multe. Într-o țară care găzduiește zeci de mii de moschei, această decizie a fost bine primită.

Dar a dezlănțuit pasiuni și pe rețelele de socializare. Un hashtag care sugerează interzicerea muzicii în restaurante și cafenele a fost distribuit de multe ori, scrie Ouest-France.

Politici de liberalizare

Criticile, a estimat ministrul Abdullatif al-Sheikh, provin de la „dușmanii regatului” care doresc să „stârnească opinia publică”.

Această măsură este în concordanță cu politica de liberalizare dorită de prințul moștenitor și conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman. El a ordonat ridicarea mai multor interdicții sau restricții, cum ar fi interzicerea conducerii automobilelor pentru femei, permițând în același timp concerte care să reunească bărbați și femei, ceea ce a fost strict interzis anterior în Arabia Saudită.

Aceste relaxări au fost salutate de mulți saudiți într-o țară în care două treimi din populație are sub 30 de ani.

Regatul a limitat, de asemenea, puterile poliției sale religioase, odinioară temută când, de exemplu, acest organism nu ezita să alunge oamenii din mall-uri în timpul rugăciunii.

author avatar
Tudor Borcea
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger