AcasăȘTIRI EXTERNE„Universitatea” jihad, mândră de absolvenții talibani

„Universitatea” jihad, mândră de absolvenții talibani

Din mandrasa (instituție de învățământ superior unde se predă islamul) Darul Uloom Haqqania din Pakistan au provenit principalii lideri talibani victorioși împotriva puterilor străine pe câmpurile de luptă afgane.

„Rusia a fost sfâșiată de studenții și absolvenții Darul Uloom Haqqania și America a fost trimisă la plimbare. Suntem mândri”, spune  maulana(învățat musulman) Yousaf Shah, un influent lider al școlii coranice. Situată în Akora Khattak, la 110 km nord-vest de Islamabad, găzduiește aproximativ 4.000 de studenți, care sunt hrăniți, îmbrăcați și educați gratuit. Mii de pakistanezi și refugiați afgani, dintre care mulți s-au întors apoi acasă pentru a purta război împotriva rușilor și apoi a americanilor sau pentru a predica jihadul, războiul sfânt, au fost educați aici, relatează AFP. În ciuda reputației sale sulfuroase, Darul Uloom Haqqania a putut conta pe sprijinul statului în Pakistan, o țară în care partidele politice majore au legături strânse cu facțiunile religioase. Astfel de instituții „dau naștere jihadismului radical, produc talibanii și ne amenință țara”, a explicat Sediq Sediqqi, purtătorul de cuvânt al președintelui afgan, Ashraf Ghani.

Pentru Kabul, faptul că Pakistanul închide ochii asupra madraselor este dovada sprijinului acordat talibanilor.Indiferent de contradicțiile aparente, Yousaf Shah respinge ideea că universitatea încurajează violența, dar apără dreptul de a ataca trupele străine.„Dacă o persoană intră în casa ta și te amenință (…), vei folosi fără îndoială o armă”, susține el. Haqqania „se află în centrul uneia dintre cele mai importante și influente rețele sunite radicale”, notează analistul Michael Semple, subliniind că o mare parte a absolvenților săi afgani pot ocupa ulterior poziții de responsabilitate în cadrul talibanilor. Luna aceasta, oficialii “universitatății”  s-au lăudat într-un videoclip postat pe rețelele sociale de susținere a insurgenței talibanilor din Afganistan, atrăgând mânia  autorităților din Kabul, care se confruntă în prezent cu violența în creștere în țară, pe măsură ce Statele Unite se pregătesc să-și retragă trupele.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger