AcasăȘTIRI EXTERNEȘah în Orientul Mijlociu: prințul MBS, piesa pe care Joe Biden nu...

Șah în Orientul Mijlociu: prințul MBS, piesa pe care Joe Biden nu se încumetă să o mute

În relațiile cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman – sau MBS, așa cum este cunoscut în lumea occidental – Statele Unite se confruntă cu o alegere familiară: să lucreze în continuare cu el sau să preseze pentru eliminarea sa din parteneriatul strategic în Orientul Mijlociu.

La ce s-ar putea gândi Joe Biden? Președintele a provocat recent controverse majore prin inversarea politicii sale față de Arabia Saudită – cea mai importantă dintre ele fiind decizia de a sancționa oficiali cheie legați de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prin această mișcare,  Casa Albă ar putea răsturna parteneriatul strategic vechi de zeci de ani dintre Washington și Riad, susțin criticii administrației Biden.  Cu toate acestea, abordarea aleasă în cele din urmă de președinte, de a publica un raport de informații care   aruncă vina pentru moartea lui Khashoggi asupra prințului moștenitor saudit,  în timp ce îl scutește de sancțiuni personale, poate dovedi un plan viclean, comenteză analiștii militari de la National Interest. La urma urmei, dacă scopul Americii este de a încuraja un Orient Mijlociu mai liber și mai stabil, atunci păstrarea legăturilor cu MBS a fost apelul potrivit.

Pericolul Iranului ține în viață alianța Washington-Riad

De-a lungul anilor, America a trebuit să aleagă adesea între două opțini neplăcute în Orientul Mijlociu atunci când s-a confruntat cu dictatorii din regiune: să se împrietenească cu ei sau să-i înlăture. Ultima opțiune nu a dat niciodată roade: decizia administrației Bush de a-l răsturna pe Saddam Hussein a avut consecințe catastrofale pentru Irak, iar intervenția lui Barack Obama împotriva liderului libian Muammar el-Gaddafi a produs un focar de violență și extremism care persistă până în prezent. Pe de altă parte, guvernele regionale care s-au bucurat de sprijinul SUA au avut tendința – în principal – să fie mai stabile și, în unele cazuri, au devenit mai deschise din punct de vedere politic. Biden știe că a-l presa pe tatăl prințului MBS, regele Salman, să numească alt succesor ar fi o mișcare păguboasă și ar distruge relația Americii cu saudiții. Nicio altă mare putere nu împărtășește ostilitatea Arabiei Saudite față de Iranul apropiat de Rusia, iar prințul moștenitor s-a bazat puternic pe sprijinul și investițiile occidentale pentru a pune bazele  planului său cuprinzător pentru viitorul regatului, cunoscut sub numele de Vison 2030. Mai mult, ca parte a acestui efort, MBS și-a demonstrat deja disponibilitatea de a liberaliza economia și de a schimba în mod semnificativ atitudinile politice și sociale – pași care ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă. Mohammed bin Salman a demonstrat, de asemenea, instincte violente și despotice, iar Biden ar trebui să facă tot ce poate pentru a-l descuraja, dar rămâne de văzut dacă va găsi modalități de a face acest lucru fără a demola relația istorică a Americii cu saudiții. Deocamdată, Casa Albă pendulează între penalizarea Arabiei Saudite pentru excesele sale și încurajararea evoluției politice ca aliat al Washingtonului. Poate fi cel mai eficient mod de a conduce regatul în direcția strategică adecvată Statelor Unite.

author avatar
Radu Jacotă
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger