Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. NATO înființează patru noi grupuri de luptă, unul în România

RĂZBOI ÎN UCRAINA. NATO înființează patru noi grupuri de luptă, unul în România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunțat, miercuri, că patru noi grupuri de luptă vor fi înființate, unul din ele fiind în România, celelalte în Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Aceste grupuri de luptă sunt alcătuite din 1.000 de militari și au misiunea de a ajuta statele-gazdă să își pregătească apărarea în fața amenințărilor.

Opt batalioane NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră

Alături de forțele Alianței existente din Țările Baltice și Polonia, vor exista opt batalioane NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a precizat Stoltenberg.

Anterior, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că grupul de luptă care urmează să fie desfăşurat pe teritoriul românesc este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi.

Înaintea summit-ului NATO de joi, 24 martie, Jens Stoltenberg, a avertizat și cu privire la utilizarea armelor chimice de către Rusia.

„Ce vedem acum în Ucraina este foarte dureros și vedem consecințele invaziei asupra unei națiuni suverane și independente”, a declarat miercuri, la o conferință de presă, secretarul general al NATO.

„Retorica nucleară a Moscovei”

„Orice utilizare a armelor chimice va schimba complet natura conflictului”, a declarat Stoltenberg. „Ar avea consecințe severe nu numai în Ucraina ci și în țările vecine”, a adăugat el.

Stoltenberg a precizat că membrii Alianței vor decide dacă vor trimite Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice.

Șeful NATO a precizat că intrarea Ucrainei în Alianță „nu este pe agendă” dar „sprijinul ei este”. Însă NATO nu va trimite trupe în sprijinul Kievului.

Stoltenberg a denunțat și „retorica nucleară a Rusiei. „Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară, NATO transmite un mesaj că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu poate fi dus niciodată”.

„Trebuie să facem tot posibilul ca să prevenim escaladarea dincolo de Ucraina a acestui conflict”, a mai spus el, declarân că se așteaptă ca la summit-ul de joi China să condamne agresiunea Rusiei.

Totodată, Stoltenberg a precizat că nu va exista o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum o cere președintele Volodimir Zelenski. „O zonă de excludere aeriană ar însemna să disturgem avioanele rusești iar asta ar declanșa un conflict la scară largă”, a spus el.

Secretarul general al Alianței a apreciat că lumea se confruntă cu o schimbare fundamentală „în care regimurile autoritare își cresc forța militară pentru a-și atinge scopurile”.

Ultimele stiri

  • Ungaria respinge propunerea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
  • S-a trecut peste limita lui Putin? Rusia anunță că a doborât o dronă ucrainiană lângă Moscova
  • Coreea de Nord anunță că ultima lansare a unui satelit militar a eșuat
  • Radu Mazăre: „Nu mă mai interesează viața publică sub nicio formă”
  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Exit mobile version