Cauta

Putin dezbină Europa. Primele țări europene care cumpără gaz rusesc în ruble

vladimir putin

Putin dezbină Europa. Primele țări europene care cumpără gaz rusesc în ruble

Două țări europeane au răspuns la ultimatumul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble. Slovacia și Letonia și-au anunțat disponibilitatea de a cumpăra gaz din Rusia în ruble.

Slovacia și Letonia, care sunt într-o mare măsură dependente de livrările de gaz rusesc, au hotărât să răspundă pozitiv cererii Moscovei de a face plăţile în ruble. „Slovacia va plăti pentru gazul rusesc în ruble”, a declarat ministrul Economiei Richard Sulik, potrivit unui anunț pe twitter al agenției Nexta.

Ruble pentru gazul de la Gazprom

„Industria slovacă a gazelor ar trebui să cumpere ruble pentru euro cât mai curând posibil și apoi să le folosească pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, a spus la rândul său prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, vinerea trecută.

Premierul a atras însă atenția: „Dacă o aplicăm condițiilor slovace, compania de utilități de gaze Slovenský Plynárenský Priemysel (SPP) ar trebui să cumpere mai întâi ruble și apoi să cumpere gaz de la Gazprom din Rusia pentru ruble”, a spus el, citat de TASR. „Acest lucru ar crește însă dependența Slovaciei de Rusia, deoarece atunci nu ar fi doar dependență energetică, ci și financiară”.

Și principala companie de gaze din Letonia SA „Latvijas Gāze” a acceptat să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Conform modificărilor din legislația Federației Ruse, începând cu 1 aprilie 2022, decontările pentru livrările de gaze naturale efectuate după 1 aprilie 2022 în conformitate cu acordurile de comerț ale PJSC „Gazprom” pentru furnizarea de gaze naturale în străinătate se va face numai în ruble, potrivit globenewswire.com.

Vladimir Putin: „Plătiți în ruble sau oprim gazul”

Moscova a anunțat joi că va obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6% după ce Putin a cerut europenilor să plătească livrările în ruble.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version