AcasăȘTIRI EXTERNEGaz rusesc contra ruble / De 1 aprilie, Putin se joacă cu...

Gaz rusesc contra ruble / De 1 aprilie, Putin se joacă cu nervii Occidentului

Gaz rusesc contra ruble / De 1 aprilie, Putin se joacă cu nervii Occidentului

Rusia nu va întrerupe, începând de  vineri, livrările de gaz către Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a spus că începând cu 1 aprilie, exporturile de gaz trebuie plătite în ruble.

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un ordin prin care se stipulează că exporturile rusești de gaze trebuie plătite în ruble, măsură pe care țările europene au denunțat-o ca „inadmisibilă”  o încălcare inacceptabilă a contractelor, care prevăd plata în euro sau dolari.

Alba-neagra cu rubla

„Înseamnă asta că, dacă nu există nici o confirmare de plată în ruble, atunci livrările de gaze vor fi întrerupte începând de la 1 aprilie?”, a fost întrebat Peskov. „Nu, nu, și nu rezultă din decret”, a răspuns Peskov reporterilor.

El a precizat că măsura va viza plățile din a doua jumătate a lunii aprilie, iar Gazprom va lucra cu clienții săi pentru a implementa noile reguli.

Peskov a mai spus că Rusia ar putea la un moment dat să renunțe la plata în ruble, dacă s-ar schimba condițiile, dar „în condițiile actuale, rublele sunt opțiunea cea mai preferată și de încredere pentru noi”.

Întrebat despre rapoartele presei germane despre posibilitatea ca Germania să naționalizeze unele filiale Gazprom, Peskov a spus că ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional.

La începutul acestei luni, Moscova a publicat la începutul lunii martie o listă cu țări „neprietenoase”, care include Statele Unite, membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit, Canada, Japonia, Elveția, Taiwan, Coreea de Sud, Norvegia și Australia. Statele UE sunt principalii consumatori de gaz rusesc.

 

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger