AcasăȘTIRI EXTERNEVladimir Putin a pierdut ţările baltice. Lovitura pe care o primeşte de...

Vladimir Putin a pierdut ţările baltice. Lovitura pe care o primeşte de la Letonia, Estonia şi Lituania

gazul rusescVladimir Putin a pierdut ţările baltice. Lovitura pe care o primeşte de la Letonia, Estonia şi Lituania

Gazul rusesc nu mai este la mare căutare. Anunţul lui Vladimir Putin că doreşte plata în ruble a fost picătura ce a umplut paharul. Astfel, ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”.

Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul”, a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

Balticii au îndemnat UE să le urmeze exemplul

„Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el.

SUA poate, UE încă nu

Joe Biden a decis deja ca SUA să stopeze importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021. Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.

Dintre marile forţe europene, Germania estea „cea mai” dependentă de gazul rusesc. Nemţii au spus şi ei că doresc să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, referitor la plata în ruble, menit mai ales să susţină moneda rusească. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.

author avatar
Andrei Ștefan
893 afisari

3 COMENTARII

  1. Și ce ne interesează? Noi trebuie să știm că GPL-ul muricanilor este scump, prost și poluează.
    Europa va schimba un monopol cu altul.

  2. Lovitura este năucitoare. Fără țările baltice Russia este terminată. Atât Amerika cât și noi să zicem mersi că țările baltice mai catacdisesc să facă ceva comerț cu noi, să ne mai arunce nouă și amerikanilor câte o firimitură din bogăția și bunăstarea lor. Altfel am falimenta și Amerika și noi.

  3. Ce sclav de jurnalist onanist? Ne a intrebat cineva pe noi oamenii de rand daca vrem sa se impună Rusiei atatea restricții, cu pretul de a platii gazul de trei ori mai mult decat era pana acum? Motorina de 2 ori, uleiul de trei ori? Nu, nu ne a intrebat nimeni. Numai ca cei care au provocat războiul, au făcută sa blocheze produsele rusești ieftine, pentru a vinde produsele lor la preț triplu. Iar oile Europei au mers pe fenta criminalilor americani

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger