Cauta

Proteste în Germania. O rafinărie nu vrea să renunțe la petrolul rusesc / Ministrul Economiei: „Ne uităm prostește la o conductă?”

Proteste în Germania. O rafinărie nu vrea să renunțe la petrolul rusesc / Ministrul Economiei: „Ne uităm prostește la o conductă?”

În timp ce politicienii din Germania au acceptat sancțiunile împotriva petrolului rusesc, lucrătorii din acest sector au altă opinie decât Berlinul. Muncitorii rafinăriei din Schwedt, oraș la granița cu Polonia, au ieșit în curtea fabricii și au spus că nu vor să renunțe la petrolul Moscovei.

În cazul unui embargou european asupra petrolului rusesc, acești muncitori germani se tem că își vor pierde locurile de muncă.

Proprietarul, gigantul rus Rosneft

Als Habeck mit Raffinerie-Mitarbeitern in Schwedt spricht, dreht er deren Chefs den Rücken zu

Rafinăria aparține gigantului petrolier rus Rosneft, iar tot petrolul prelucrat aici provine direct din Rusia prin intermediul unei conducte. Germania și-a redus deja semnificativ dependența de importurile de petrol rusesc de la 35% la 12% iar tot petrolul rusesc rămas trece acum prin instalațiile rafinăriei Schwedt, care are peste 1.000 de angajați și peste 2.000 de afaceri care depind de ea.

„Existența noastră este în joc”

„Existența noastră este în joc. Cu toții avem propriile obligații (…) și, dacă se închide rafinăria, va trebui să părăsim zona, pentru că nu mai există nimic altceva aici”, a declarat Martin Reek, un muncitor de la rafinăria PCK din Schwedt, informează Euronews.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a venit să le vorbească. În timp ce Germania refuză un embargou imediat asupra întregii energii rusești, ea dorește să se elibereze treptat de aceasta și să înceteze practic să mai cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului. Dar, a renunța la petrolul rusesc înseamnă a găsi alte surse. Acesta este un plan irealizabil pentru angajații rafinăriei.

Ministrul Economiei: „Nu contează dacă vă place sau nu”

„Embargoul se apropie. Nu contează dacă vă place sau nu. Și când va veni, va fi mai bine să ne uităm prostește la o conductă sau să ne pregătim pentru alte opțiuni?”, a întrebat Habeck. Dar îngrijorarea nu se referă doar la locurile de muncă din Schwedt. Rafinăria furnizează 90% din combustibilul consumat în Berlin și în regiunea sa, inclusiv kerosenul pentru aeroportul internațional.

„Această rafinărie aprovizionează în principal regiunea Berlin și Brandenburg. Iar peste șase luni, când va intra în vigoare embargoul asupra petrolului, ar putea exista penurie aici. Acest lucru înseamnă că vom avea mai puțină benzină decât de obicei”, spune Tobias Federico, director general al Energy Brainpool.

Germania a acceptat sancțiunile împotriva petrolului rusesc. A făcut chiar lobby pentru ele dar efectul lor se va resimți mai mult în estul țării, mai sărac, decât în vest. Pe de altă parte, faptul că rafinăria Schwedt este singura din țară care mai depinde de petrolul rusesc este un avantaj și o pîrghie pentru Kremlin, fiind deținută de compania de stat Rosneft.

Ultimele stiri

  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Exit mobile version