Cauta

„Profitorii pandemiei”. Averea Pfizer, mai mare decât PIB-ul multor țări

„Profitorii pandemiei”. Averea Pfizer, mai mare decât PIB-ul multor țări

Gigantul pharma american Prizer, producator al Comirnaty, unul dintre cele mai utilizate vaccinuri împotriva Covid-19, inventator si al Paxlovid, un tratament pe care guvernele pariază foarte mult, a anuntat rezultate financiare record.

Compania a realizat o cifră de afaceri globală de 81,3 miliarde de dolari în 2021 (71,1 miliarde de euro), numai vaccinul său reprezentând 32,3 miliarde de euro, făcându-l unul dintre cele mai profitabile produse farmaceutice din istorie.

Culmea, acțiuni în scădere

Și viitorul sună roz: cu pastila Paxlovid din ce în ce mai solicitată de guverne, cu un vaccin mai esențial ca niciodată, Pfizer prognozează o cifră de afaceri cuprinsă între 85,7 și 89,3 miliarde de euro în 2022.

Surprinzător, aceste rezultate nu au fost considerate a fi la înălțimea așteptărilor de către piețe, acțiunile Pfizer scăzând după anunțul lor.

Dincolo de această reacție grotescă a pieței la performanțele excepționale ale Pfizer, care, trebuie amintit, au fost parțial posibile prin investiții publice grele, situația împinge unele ONG-uri să acuze compania americană că face parte din „profitorii pandemiei”, așa cum au existat profitorii de război.

Este cazul ONG-ului britanic Global Justice Now, care notează că cifra de afaceri a Pfizer în 2021 este mai mare decât PIB-ul multor națiuni și care acuză compania că „escrochează și jupoaie sistemele de sănătate publică”.

„A avea un astfel de succes atunci când vaccinurile tale nu sunt disponibile pentru atât de mulți oameni este nimic mai puțin decât a fi un profitor de pandemie”, a scris Tim Bierley, unul dintre membrii Global Justice Now.

Banii și monopolurile vaccinurilor

„Pfizer este acum mai bogat decât majoritatea națiunilor; s-a îmbogățit mai mult decât suficient datorită acestei crize. Este timpul să suspendăm proprietatea intelectuală și să desființăm monopolurile vaccinurilor”, a adăugat el, scrie Slate.

Moderna a făcut deja acest lucru, angajându-se public să nu acționeze în justiție pe nimeni care îi copiază serul cu ARN mesager. Dar chestiunea renunțării la brevete, subiect foarte sensibil, divizează multe națiuni.

„Bunăvoința” față de țările sărace

La acuzațiile Global Justice Now, Pfizer a răspuns cu argumentele sale obișnuite: țările sărace plătesc deja mai puțin decât țările bogate, vaccinurile costă o avere, începând de la studii și până la punerea pe piață, și sunt rezultatul unor cercetări costisitoare.

Costuri colosale și o „bunăvoință” față de cei mai săraci care nu au împiedicat însă compania să realizeze un beneficiu net de 19,2 miliarde de euro anul trecut. Este mai mult decât dublu față de 7,9 miliarde din 2020, iar „ceea ce este mai bun” urmează să vină.

Ultimele stiri

  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Exit mobile version