Cauta

PPE: UE trebuie să-și consolideze capacitatea militară, SUA nu vor rezolva problemele pentru noi

PPE: UE trebuie să-și consolideze capacitatea militară, SUA nu vor rezolva problemele pentru noi

Uniunea Europeană ar trebui să-și accelereze eforturile militare, susține eurodeputatul Manfred Weber. SUA nu vor rezolva problemele din vecinătatea UE, avertizează liderul celui mai mare grup din Parlamentul European.

UE ar trebui să ia viteză pentru a-și construi propria capacitate militară și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite, potrivit lui Manfred Weber, șeful grupului de centru-dreapta din Parlamentul European.

Forță de reacție europeană și apărare cibernetică

Deși țările membre UE au sute de mii de soldați, acestea nu erau în măsură să securizeze aeroportul din Kabul (Afganistan), a menționat Weber într-un interviu cu grupul de presă german Funke publicat duminică, 12 septembrie.

„Armatele naționale, desigur, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacități europene, cum ar fi o forță de reacție europeană cu câteva mii de oameni. Și avem nevoie și de o brigadă de apărare cibernetică”, a spus Weber, liderul grupului Partidului Popular European – cea mai mare facțiune din Parlamentul European.

UE a făcut deja câțiva pași către o abordare militară comună. În 2017, a lansat un pact pentru ca țările UE să colaboreze la o serie de proiecte militare, inclusiv supravegherea maritimă, apărarea contra dronelor și ajutorul militar în caz de dezastru.

La începutul acestui an, 14 țări din UE și-au unit forțele pentru a propune o unitate de răspuns rapid, având 5.000 de persoane.

Dar dependența de SUA pentru misiunea de evacuare în Afganistan a crescut apelurile pentru o mai mare cooperare militară europeană, scrie Politico.

Europenii, divizați ca întotdeauna

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat săptămâna trecută că dezvoltarea capacităților militare ale UE este „de cea mai mare importanță pentru viitorul Europei”.

Cu toate acestea, țările membre UE sunt divizate în această privință. Multe, în special națiunile baltice și cele din est, își fac griji că eforturile UE ar putea duplica și dilua capacitățile NATO.

Unele guverne sunt, de asemenea, îngrijorate că astfel de măsuri ar putea deteriora și mai mult relațiile delicate cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a avertizat în repetate rânduri UE împotriva inițiativelor care ar putea slăbi Alianța Nord Atlantică.

Weber a declarat că o cooperare militară europeană va economisi miliarde de euro și va face blocul comunitar mai independent. „Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a spus el.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version