AcasăȘTIRI EXTERNEDespotul din Belarus, rușinea Europei

Despotul din Belarus, rușinea Europei

De la realegerea sa frauduloasă în urmă cu un an, președintele Alexandr Lukașenko își reprimă și își vânează toți adversarii. În fața acestui dictator, UE, Statele Unite și Regatul Unit trebuie să își coordoneze acțiunile.

9 august 2020: la finalul unei campanii care a dat naștere unei speranțe de democrație, alegătorii din Belarus și-au exprimat dorința de schimbare. Cel puțin așa au indicat sondajele și datele organizațiilor independente din secțiile de votare.  Însă președintele nu intenționa să cedeze o putere pe care o deținea necontestată din 1994. El a falsificat rezultatele.

“De atunci, o represiune acerbă a căzut asupra cetățenilor acestei foste republici sovietice care au îndrăznit să-și exprime opoziția față de dictatura lui Alexandr Lukașenko. Acest despot supraviețuiește datorită sprijinului Moscovei și, în special, al poliției sale politice, FSB(urmașa KGB), care oferă un sprijin neprețuit complicelui său de la Minsk”, comentează Le Monde.

După ce a realizat că intimidarea și forța nu au fost suficiente pentru a zdrobi protestele masive, regimul Lukașenko a trecut la metode  și mai brutale. Într-un an, peste 35.000 de persoane au fost arestate și trecute prin închisorile din Belarus, unde tortura și maltratarea sunt frecvente.

Lukașenko nu se oprește aici. Serviciile sale sunt active și în străinătate împotriva oponenților care au fugit din regim.

În mai, a deviat un avion Ryanair către Minsk pentru a aresta un jurnalist de opoziție exilat la Vilnius (Lituania) și prezent la bord.

La 2 august, când sportiva  Kristina Tsimanoușkaia a plecat la Tokyo pentru a scăpa de o întoarcere forțată  în Belarus după ce i-a criticat pe directorii echipei sale, un alt compatriot al ei, Vitali Chichov, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev.

Tânărul era însărcinat cu primirea refugiaților bielorusi în Ucraina, unde acum se vor număra zeci de mii.

Lukașenko a transformat Belarusul într-un stat necinstit pe continentul european. Dar nici la Bruxelles, nici la Londra, nici la Washington nu trebuie nu trebuie să se uite că, în spatele acestui regim care a devenit rușinea Europei, președintele rus Vladimir Putin este cel care deține, la Moscova, cheia destinului  lui Alexandr Lukașenko.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger