Cauta

Polonia vrea să aducă Rusia în fața justiției internaționale / Masacrul în care 22.000 de oameni au pierit

Polonia vrea să aducă Rusia în fața justiției internaționale / Masacrul în care 22.000 de oameni au pierit

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat duminică că va aduce în fața justiției internaționale masacrul de la Katyn – uciderea a aproape 22.000 de polonezi de către poliția lui Stalin, în 1940.

„Genocidul nu cunoaște un termen de prescripție. De aceea voi cere ca acest caz să fie decis de tribunalele internaționale. Vom depune petițiile corespunzătoare în curând”, a anunțat Duda într-un discurs cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, referindu-se la „agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente și democratice”.

The Katyn Massacre - Short History Documentary

 

Și atunci, Rusia a dat vina pe „naziști”

„Această crimă trebuie judecată definitiv și desemnați autorii ei”, a adăugat el, fără a preciza de ce instanță intenționează să sesizeze și cine vor fi învinuiții, scrie RTBF.

Duminică a fost, de asemenea, ziua a cărei dată a corespuns celei de-a 12-a comemorări a dezastrului aerian de la Smolensk, în care și-au pierdut viața 96 de persoane, la 10 aprilie 2010, inclusiv președintele polonez Lech Kaczynski, care se afla în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.

În urma invaziei URSS a regiunilor poloneze de est în cadrul pactului germano-sovietic din septembrie 1939, 22.000 de ofițeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roșii, au fost împușcați în pădurea din Katyn și Mednoie (Rusia), precum și la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietică a dat vina pe naziști pentru acest masacru. Abia în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea țării sale, prezentând ordinul scris de Stalin.

„A fost o crimă de genocid comisă de sovietici asupra unor victime complet lipsite de apărare. Nu a fost niciodată pedepsită. În schimb, am primit minciuna despre Katyn”, a susținut Duda. El s-a referit la „ un scurt episod de la începutul anilor 1990 sub președintele Boris Elțin, când s-a acceptat în sfârșit că „autoritățile staliniste” sunt responsabile pentru masacrul de la Katyn”.

Dar, a continuat el, „Nu au fost luate alte măsuri. Ancheta asupra crimelor a fost abandonată și niciunul dintre autori nu a fost pedepsit vreodată. În timp ce Rusia lui Putin glorifică din nou, de zeci de ani, pe Stalin și Uniunea Sovietică. Minciuna despre Katyn a revenit în grație”.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version